Téli szünet

2021.12.22. 14:00

Karanténnal színesített tanév

Hol a pedagógusok, hol a diákok voltak betegek, de végre itt a téli vakáció.

HE

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

Hivatalosan december 22-én kezdődik a téli szünet, de vannak olyan iskolák, az Avasi Gimnázium például, ahol már hétfőtől kitört a vakáció. Az oktatási-nevelési intézmények nehéz négy hónapon vannak túl, hiszen a mostani tanév is a koronavírus-járvány árnyékában telik.

 

Korábban több szülővel is beszélgettünk, akik elmesélték, hol az egyik, hol a másik gyermekük került karanténba, mert az osztályban fertőzött diákokat találtak. Az egyik édesanya arról számolt be, hogy volt olyan időszak, amikor gyermeke iskolájában 11 osztály tanult otthonról.

 

Két-két osztály

 

Megyei körkérdésünkből kiderült, hogy valóban vannak iskolák, ahol komoly gondot okozott a koronavírus, de máshol egy-két hiányzással megúszták az őszi, téli heteket.

 

– Nálunk hétfőn még volt tanítás, kedden azonban szakmai és lelki nap lesz a pedagógusoknak, a gyerekeknek már nem kell jönniük – mondta az Észak-Magyarországnak Koscsó Mónika, a Tiszaújvárosi Szent István Katolikus Általános Iskola igazgatója. – A tanévet nagy izgalommal kezdtük, hiszen nem tudtuk, hogy bevezetik-e ismét a digitális oktatást, vagy sem. Az is kérdéses volt, hogy a vírus hány diákot, pedagógust, iskolai dolgozót betegít majd meg. Nálunk minden felnőtt beoltatta magát, de így is betegek lettek néhányan, szerencsére kórházba senki nem került. Több osztályunknak tantermen kívüli oktatást kellett elrendelni néhány napra, de egyszerre csak két-két osztálynak. A gyerekek főleg azért kerültek karanténba, mert a családtagjaik kapták el a vírust – sorolta az igazgató.

 

Hozzátette: a tanulási folyamatot nem akasztották meg a hiányzások, hiszen egy-egy gyerek esetében ez maximum egy-másfél hetet jelentett. A pedagógusok pedig készültek a rendkívüli oktatásra is, az elmúlt tanévben már használták azt az online felületet, amin keresztül az otthoni tanulást segítették. Végül is a vártnál jobban zárult a tanév első négy hónapja, fogalmazott az igazgató.

 

Megjegyezte: egyébként a gyerekek nem örültek, amikor otthon kellett maradniuk, egyedül a kis elsősöknek jelentett ez újdonságot, számukra izgalmas volt a digitális tanulás.

 

– Remélem, januárban mindenki gyógyultan érkezik vissza az iskolába. Persze kérdés, hogy a téli szünetben merre járnak a diákok, nem fertőződnek-e meg a családi összejöveteleken – fűzte hozzá Koscsó Mónika.

 

Fél osztály

 

Szerdán kezdődik a téli szünet a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban, tudtuk meg Balla Árpád igazgatótól. Kedden már nincs tanítás, az iskola pedagógusai és diákjai szentmisén vesznek részt, majd három osztályfőnöki óra következik. Délelőtt 11 órakor zárul a nap.

 

– Nálunk ebben a tanévben nem okozott különösebb gondot a járvány – jelezte az Észak-Magyarországnak  az igazgató. – Néhány diákunk azért került karanténba, mert a szüleik fertőződtek meg. Egyébként tanulóink több mint fele oltott, a tanárainknak pedig a 90 százaléka. A három oltatlan pedagógusunk elkapta a fertőzést, de szerencsére mindannyiuknak enyhe tüneteik voltak. Ők így egyelőre felmentést kaptak az oltás alól. Tavaly mi voltunk az első iskola, amelyet be kellett zárni a fertőzések magas száma miatt, most azonban ezt elkerültük. Olyan persze előfordult, hogy a fél osztály otthon maradt, mert egy-egy diák megfertőződése miatt csak az oltottak jöhettek iskolába. Azonban ez az időszak nem tartott sokáig – mondta az igazgató.

 

A tervek szerint

 

A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnáziumban szerdán kezdődik a téli szünet. Kedden karácsonyi istentiszteleten vesznek részt a pedagógusok és diákok, tanítás már nem lesz. Tompa Médeától, az intézmény igazgatóhelyettesétől megtudtuk, náluk is volt egykét betegség a tanév első hónapjaiban. Főleg a gyerekek kapták el a fertőzést, de osztályokat nem kellett emiatt karanténba küldeni.

 

– A járvány nem zavarta meg jelentősen az oktatást, sőt az eltervezett programjainkat is meg tudtuk rendezni, mint a szalagavatót vagy a diákigazgató-választást – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

 

(A borítóképen: A téli szünet után 2022. január 3-án folytatódik a tanév)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában