Hiánypótló

2021.12.28. 07:00

Interaktív térképen böngészhetők a hazai elektromos töltőállomások

Ötvenegy százalékkal nőtt a nyilvános elektromos töltőberendezések száma a megyében.

KD

Elektromos autótöltő, e-töltő.

Fotó: Kallus György

Országosan 45 százalékkal nőtt az engedélyköteles nyilvános elektromos töltők száma, derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hazai e-mobilitásról nemrégiben közzétett statisztikai jelentéséből. Az adatok szerint egy év alatt Borsod-Abaúj-Zemplénben 49-ről 74-re bővült ezek mennyisége, ami az országos átlagnál magasabb, 51 százalékos növekedést jelent.
 

Részletes adatok 
 

Nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet jogszabály szerint üzemeltetni Magyarországon – emlékeztet a hivatal. Az ezekről készülő nyilvántartás és az engedéllyel rendelkezők adatszolgáltatása alapján 2021 második negyedévének végén országosan 1627 darab nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezés volt Magyarországon. 

Forrás: MÉKH

Ezek a töltőállomások mostantól interaktív térképen is böngészhetők a hivatal honlapján, ahol a pontos helyükön túl olyan részletes adatokhoz férhetünk hozzá, mint a töltőberendezés típusa, gyártási éve, üzemeltetője és csatlakozási pontjainak száma. Mindezek mellett a térképen régióra, megyére és járásra lebontva megtudhatjuk ezek forgalmi adatait, vagyis azt, hogy negyedévenként hány kilowattóra áramot töltöttek rajtuk keresztül az adott területen összesen.
 

Töretlen növekedés 
 

A hivatal beszámolója töretlen növekedést mutat a töltők számát tekintve, a második negyedév során Tolna és Vas megyék kivételével mindenhol bővülés volt megfigyelhető. A legnagyobb növekedést Békés és Veszprém produkálta, ahol egy negyedév alatt 33, illetve 32 százalékkal nőtt a berendezések száma. Viszonyításképp ez a mutató megyénkben 28 százalék. 

 

A töltőhálózat bővülésével párhuzamosan az elektromos autók mennyisége is megnőtt, a MEKH adatai szerint az év közepére 20 százalékkal több tisztán elektromos (5E kategóriájú) gépjármű rótta az utakat az első negyedévhez képest, a zöld rendszámmal ellátott gépkocsi pedig összesen 22 százalékkal lett több.
 

Magasabb energiafogyasztás 
 

A több autó és a több töltő értelemszerűen több áramfogyasztást is jelent, a fogyasztás növekedésének számadatait szintén megtudhattuk a hivatal közleményéből. 2021 második negyedévében országosan 2248 megawattóra villamos energiát töltöttek az autósok a nyilvános töltőállomásokon, ami 68,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban, de az előző, 2021 első negyedévéhez viszonyítva is 22,6 százalékos növekedést jelent. 

 

A nem engedélyköteles, vagyis a háztartási és egyéb nem nyilvános töltések energiamennyisége természetesen ehhez még hozzáadódik, így az országban található töltőberendezések teljes száma is magasabb a hivatal beszámolójában megjelenítettekhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában