életmentő inkubátor

2021.11.27. 17:30

Szívügye a korababák fejlődése

Hamarosan életmentő inkubátorral és új babafészekcsomaggal bővül a megyei kórház újszülött-intenzívosztálya.

Apagyi Beáta

Folyamatosan adománygyűjtő kezdeményezéseket indít Nyilka Ildikó az általa megálmodott Plüss Kommandó csapat segítségével, hogy a befolyt összegből az ország több pontján lévő PIC (Periantális Intenzív Centrum) részlegeken dolgozók munkáját, a gyermekek fejlődését segítse, ahol a szülészetekről áthelyezett betegen született újszülöttek, koraszülöttek akut, sürgősségi, majd utókezelési ellátása történik. Továbbá a szülők számára is szeretné megkönnyíteni azt az időszakot, amikor a koraszülött gyermeküket nem ölelhetik magukhoz, csak egy inkubátoron keresztül figyelhetik a törékeny kis testet. November elején a B.-A.-Z. megyei központi kórház újszülött-intenzívosztálya PIC részlegének támogatását tűzte ki célul, a szükséges pénzösszeg több kisebb és egy nagyobb felajánlásnak köszönhetően rekordidő, 15 nap alatt összegyűlt.

A Plüss Kommandó ötletgazdája, Ildikó személyes érintettségéből adódóan kezdett bele egykor hihetetlen energiával a munkába, hiszen lánya 27 éve 1270 grammal született a 26. hétre, fia nem élte túl az ikerterhességet. „Úgy gondoltam, hogy ha neki nem sikerült, minimum 100 ezer korababának szeretnék segíteni az országban. Érintett szülőként ez egy nagyon fontos küldetés, a szívügyemmé vált” – mondta az Észak-Magyarországnak az alapító.

Túl a karitatív tevékenységen szakemberek segítségével megálmodta és kifejlesztette a koraszülöttbabafészekcsomagot, amely speciális és innovatív textileket tartalmaz. „A koraszülött babák különlegesen gyengéd törődést és maximális odafigyelést igényelnek, miközben nekik nem adatik meg az, ami a többi babának természetes: az, hogy minél több időt töltsenek a szülő közelségében. Ezért van szükség azokra a speciális allergénmentes textileszközökre, amik segítik a babák idegrendszeri fejlődését, és javítják a komfort- és biztonságérzetüket. A miskolci PIC részlegnek egy évvel ezelőtt már adományoztunk babafészekcsomagokat, azonban mivel ezek a textilek egy idő után elhasználódnak, az életmentő gép átadásával egyidejűleg új készletet nyújtunk majd át” – tette hozzá.

(A borítóképen: Egy ilyen életmentő géppel segítenek a megyei újszülött-intenzívosztályon)

Ezek is érdekelhetik