Covid-19

2021.11.23. 10:20

Szalagavató a Covid árnyékában

Maszkot és védettségi igazolványt is kell vinni az iskolai ünnepségekre.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

November a szalagavatók hónapja, de a járvány miatt ez a fontos ünnepség is egy kicsit másként zajlik, mint egyébként. Október végén az emberi erőforrások minisztere azt a szabályt hozta, hogy az ünnepségeket meg lehet tartani, de a szülők és családtagok csak védettségi igazolvány birtokában vehetnek részt rajtuk.

Lemaradtak

A miskolci Herman Ottó Gimnázium november elején rendezte a szalagavatót, félve a várható szigorításoktól, tudtuk meg Madarász Pétertől, az iskola intézményvezetőjétől.

– Tudatosan hoztuk előre, amennyire csak lehetett. Volt, aki még hamarabb szerette volna, de időt kellett hagyni a végzősöknek, hogy felkészüljenek a műsorra. Szigorú szabályok mellett zajlott a végzősök számára oly fontos esemény. Néhány szülő bizony nem vehetett részt rajta védettségi igazolvány hiányában. Nagyon sajnáltam őket, de az előírásokat be kellett tartani. Konfliktus nem alakult ki emiatt, és úgy próbáltunk enyhíteni a helyzeten, hogy videófelvételt készítettünk az ünnepségről, amit rövid időn belül feltettünk a világhálóra. Így azok a szülők is részesei lehettek, igaz, csak online, akik lemaradtak az ünnepségről – sorolta Madarász Péter.

Reflektorfényben

Hangsúlyozta: a középiskolák végzőseinek két nagy ünnepségük van, a szalagavató és a ballagás. A szalagavatón fordulnak tulajdonképpen célegyenesbe, megszólal a „vészcsengő”, hogy most már össze kell szedni a vésztartalékokat, hiszen közelegnek a fontos vizsgák. A szalagavatón minden évfolyam bemutatkozik, az egész iskola őket ünnepli, a reflektorfény középpontjába kerülnek. A feltűzött szalag felelősséggel is felruházza őket. Tudatosul bennük, hogy most már nem babra megy a játék, hanem teljesíteniük kell, fogalmazott az intézményvezető.

– Minden igazgatói beszédben elhangzik, hogy amikor a diákoknak feltűzik a Herman-szalagot, egyben felelősséget is vállalnak. A járókelők a viselkedésük, cselekedetük és a szalagjuk alapján fogják megítélni az iskolát is. Ennek a felelősségnek a tudata kicsit meghatja őket. A mostani végzős évfolyamnak különösen fontos a szalagavató, mert tavasszal elmaradt a diákigazgató-kampány, ami szintén hatalmas közösségkovácsoló program. Most azonban örülnek, hogy legalább a szalagtűzés megtörtént ünnepélyes keretek között – tette hozzá Madarász Péter.

Elmondta azt is, hogy van azért bennük egy kis félsz a ballagást és érettségit illetően, hiszen mint fogalmazott, „csapkod körülöttünk a villám. Diákjaink és a tanáraink között is vannak fertőzöttek, de szerencsére nem súlyos lefolyású a betegségük.”

Egyfajta rítus

Az elmúlt pénteken tartotta szalagavató ünnepségét a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium. Az esemény szentmisével kezdődött, majd a szalagok megáldásával és feltűzésével folytatódott. Utóbbi átmenet volt a vallási szertartás és a polgári ünnepség között, mondta lapunknak Holczinger Ferenc, a gimnázium igazgatója. A szalagtűzés után az iskola Szent György csarnokában tartották a szalagavató bált.

A Jezsuban is szigorúak voltak a szabályok, mindenkinek maszkot kellett viselnie, a szülők és családtagok pedig csak védettségi igazolvánnyal vehettek részt az ünnepségen.

– A diákok életében fontos esemény a szalagavató. Egyfajta rítus jellegű szertartás, ami átvezet a kamaszkorból a felnőtt életbe. Ha nem tartottuk volna meg, akkor az veszteséget jelentett volna a közösség, a kultúránk, de főként a diákjaink számára. A gimnázium utolsó évében a tanulásra kell koncentrálni, de nem szeretnénk, ha csak ez töltené ki a fiatalok napjait. Meg kell élniük azokat az emberi érzéseket, a személyiséget megszólító eseményeket is, amelyek szintén fontosak az életükben. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az elmúlt tanévben egyházi szertartáshoz kapcsolódó eseményként meg tudtuk tartani a rendezvényeinket, így a ballagást is – tette hozzá Holczinger Ferenc.

(A borítóképen: Büszke pillanat: felkerül a szalag a jezsuita gimnáziumban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában