negyedik hullám

2021.11.15. 09:00

Sok templomban kötelező a maszkviselés

A protestánsoknál erősen ajánlott, a katolikus felekezeteknél újra elrendelték a maszkviselést.

Detzky Anna

20211107 Csengele Mise és bérmálkozás Kiss-Rigó László püspökkel a 20 éves csengelei templomban fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Forrás: MW

Fotó: Kuklis István

A koronavírus-járvány negyedik hullámában járunk Magyarországon. Novembertől ismét ajánlott a maszkhasználat a zárt terekben tartott rendezvényeken. A rendelkezésre az egyházak miskolci vezetői is reagáltak.

„A súlyosbodó járványhelyzet miatt arra kérünk mindenkit, hogy az istentiszteleteken, illetve az egyházi és iskolai rendezvényeken viseljenek maszkot. Arra biztatunk, hogy aki még nem vette fel az oltást, tegye meg” – írja határozatában a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa.

– A zsinati előírás egyelőre nem teszi kötelezővé a maszkhasználatot, de nagyon erősen ajánlja minden egyházi rendezvényen. A mi gyülekezetünkben november 15-től kötelező lesz – mondta Almási Ferenc, a Deszkatemplom gyülekezetének református lelkipásztora. – A hívek nagyon fegyelmezettek, sokan maguktól is maszkot vesznek fel, és a nagy többség be van oltva. A kisközösségi alkalmakon ez döcögősebben megy, mert maszkban nehezebb beszélgetni, különösen az idősek számára. Viszont ők már a harmadik oltást is felvették, és a gyülekezeti terem elég nagy, hogy meg tudjuk tartani a távolságot.

Az evangélikus egyház egyelőre az állami ajánlást követi.

– Zsinati tájékoztatást még nem kaptunk, de lehetőségünk van szigorúbb előírásokat bevezetni – tudatta Sándor Frigyes, a Miskolci Belvárosi Evangélikus Gyülekezet lelkipásztora. – Ez a gyakorlatban maszkhasználatot, kézfertőtlenítést és távolságtartást jelent istentiszteleteinken. Emellett bátorítjuk a híveket az oltás felvételére. Templomi alkalmaink online közvetítése pedig folyamatos. A kisközösségi összejöveteleket a nagyteremben tartjuk, ahol szintén szétszórva ülnek az emberek.

Mostanra beleszoktak

A római katolikusoknál az adott egyházmegyére vonatkozóan az érsek határozata a mérvadó.

„A szentmiséken, egyéb liturgikus tevékenységek során és minden zárt helyiségben tartott rendezvényen az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező. Ez az áldoztatókra és gyóntatókra is vonatkozik. Az áldoztatás fertőtlenítés után kézbe történjen, és lehetőleg jól szellőző helyiségben legyen a gyóntatás” – írja levelében Ternyák Csaba egri érsek.

– Érsek atya előírásai szerint végzünk mindent, imaalkalmainkon is kötelezővé tettük a maszkot. A gyóntatást pedig egy teremben végezzük. Mostanra beletanultunk ebbe a rendbe, senki számára nem sokkoló. A temetéseken a hozzátartozók is kérik, hogy mellőzzük a kézfogást – fejtette ki Juhász Ferenc atya, a Mindszenti templom plébánosa.

„Miskolc területén lévő templomainkban november 15-től ismét arcot és orrot eltakaró védőmaszk viselését rendelem el. A liturgiát vezető papjainknak nagy tömjénezés és áldoztatás idejére szintén. Egyházmegyénk egyéb templomaiban is javaslom parókusainknak az intézkedés meghirdetését” – írja közleményében Orosz Atanáz, a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye püspöke.

(A borítóképen: Országszerte a templomokban is újra „előkerül” a maszk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában