díjátadó

2021.11.08. 14:00

Príma díj: a megye értékteremtőit díjazták

A kiválóság példát ad és fejlődést hoz a helyi közösségekben. 

Bacsó István

Fotó: Ádám János

Ünnepi gálaműsor keretében három kiválasztott kapta idén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Prima díjakat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) szombat esti rendezvényén a Miskolci Nemzeti Színházban.

Demján Sándor öröksége

A Demján Sándor nagyvállalkozó által 2003-ban alapított és azóta minden évben átadott Prima Primissima díj sikere hamar felhívta a vállalkozói szféra figyelmét az elismerés fontosságára és presztízsértékére, ezért már 2005-től az országos esemény területi Prima díjakkal egészült ki. Hat év alatt az összes megye csatlakozott a kezdeményezéshez, így mára az ország egész területén önálló elismerésben részesülhetnek a szellemi élet, a kultúra, a tudomány, a művészet és a sport megyei legjobbjai. Mindazok, akik a helyi régiókban közelről is megfigyelhető, megismerhető teljesítményeket tesznek le az asztalra, amelyekkel közvetlenül vagy közvetve szolgálják az ott élőket, és példaképeivé válhatnak szűkebb hazájuk közösségének.

A megyei Prima díjak rendszerének célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség és a szellemi élet helyi eredményeit, és nem utolsósorban az, hogy a nemes versengéssel ösztönözze a vállalkozókat a mind jobb minőségre, kreativitásra, a helyi közösségek egyre magasabb szintű szolgálatára. Ezzel is erősítve a kisebb társadalmi egységek összetartozását, elősegítve fejlődésüket.

Emléket állítottak

A Borsod megyei díjátadón az eseményt rendező VOSZ elnökhelyettese és egyben a megyei szervezet elnöke, Ádám Imre köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve a személyesen jelen lévő Demján Sándornét, és örömét fejezte ki, hogy megvalósulhatott a VOSZ azon elképzelése, hogy a vállalkozók, a gazdaság szereplői és a politikai szféra képviselői együtt ünnepelhetik a megyénk kiválóságait.

Hangsúlyozta, hogy ez a gálaest egyben emléket állít a 2018-ban elhunyt Demján Sándornak, a szövetség örökös elnökének, aki létrehozta a Prima Primissima Alapítványt a magánvagyonából és sokat tett azért, hogy a VOSZ országos és erős szervezetté fejlődjön.

Lokálpatrióta szemlélet

„A Prima díjak célja az, hogy a vállalkozók ne csak a munkájukkal, a saját vállalkozásukkal foglalkozzanak, hanem fogjanak össze, legyenek lokálpatrióták, és a díjon keresztül támogassák a környezetükben élő kiemelkedő személyiségeket, tudósokat, művészeket, sportolókat” – mondta Ádám Imre. Hozzátette: A Prima díjak értéke felbecsülhetetlen. Egy-egy életmű óriási szakmai és erkölcsi elismerése, amelyet megyénkben a bronzból készült Mancs-szobor (a Miskolc belvárosában található köztéri alkotás kicsinyített mása, amelyet az eredeti szobor alkotója, Szanyi Borbála művésznő öntött átadható formába – a szerk.) jelképez, amelyet egy mancs alakú, drágakövekkel kirakott arany kitűző és egymillió forint egészít ki. Igaz, hogy ezen a gálán csak hárman részesülhetnek a díjban, de meggyőződésem, hogy minden jelölt érdemes lenne rá, hiszen mindannyian kategóriagyőztesek, akiket százharminc arra érdemes jelöltből juttatott a döntőbe a kuratórium. Legyenek büszkék a jelöltségre és a díjra!

Egy különleges este

Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke egy személyes megjegyzéssel kezdte ünnepi beszédét, miután felszólalását megelőzően a felesége énekelt a közönségnek.

„Az ének tündéri varázslata alatt el kell mondanom, hogy számomra azért is egyedi és különleges ez a gála, mert ez a tündéri hölgy a tündéri hangjával a feleségem, akit két évvel ezelőtt ismertem meg, mégpedig az akkori Prima-gálán. Talán ebből is érthető, miért különleges számomra a ma este, miért egyedi, amit a Prima jelent. Olyan emberek gyűltek itt össze, akik mind egyediek, elsők a maguk területén. És úgy köszönik meg a Jóisten talentumait és tisztelik meg a közösségüket, hogy a szívüket és a lelküket adják bele a mindennapi munkájukba” – mondta az alelnök.

Kiemelte, hogy a legfontosabb úgy sáfárkodni a tehetségünkkel, hogy köszönetet és szeretetet is adjunk egymás számára. A köszönet és a szeretet az a különleges ajándék, amelyből bármennyit is adunk, még több marad és még többet kapunk vissza. Ha mindannyian teszünk azért a mindennapjainkban, hogy egyediek legyünk, akkor mindannyian prímák leszünk a magunk területén.

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere a közös kultúrára hívta fel a figyelmet és arra, hogy már az ünnepség helyszínét adó nemzeti színház is a korabeli emberek és vállalkozók összefogásával tudott felépülni és egy tűzvész után újjáépülni. „Az akkori mecénásoknak köszönhetjük, hogy ma itt tudtunk összegyűlni. Ennek két üzenete van: az egyik, hogy a miskolciaknak mindig is fontos volt a kultúra ügye, a másik, hogy ha egy városban, régióban élnek művészetet, kultúrát anyagilag is támogatni tudó és akaró emberek, akkor olyan csodák születnek, mint ez a színház.” Méltatta, hogy a jelenlévők közül sokan ugyanígy éreznek és gondolkodnak, mint az akkori miskolci mecénások.

Vállalkozás és környezet

Egy mai vállalkozónak sem közömbös, hogy hol él. Nem mindegy, mit üzen a környezet, amelyben működik.

„Meggyőződésem, hogy a tőke, a vállalkozás és a környezet sajátos szimbiózisban él egymással. A befektetéseknek, vállalkozásoknak vonzerőt jelentenek a település kulturális szolgáltatásai, az erős társadalmi tőke jelenléte. Ezért jobban érzik itt magukat, könnyebben jönnek ide. Legyünk büszkék a kulturális értékeinkre és azokra, akik átlagon felüli teljesítményükkel hozzájárulnak a város és a megye fejlődéséhez!” – biztatott az alpolgármester.

Az ünnepségen ajándékokkal és oklevelekkel köszönték meg a támogatók, szponzorok segítségét, akik között lapunk, az Észak-Magyarország megyei napilap is szerepelt. Végezetül sor került a 2021-es megyei Prima díjak átadására.

Az első díjazott a magyar oktatás és köznevelés kategória jelöltje, az ÉFOÉSZ Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Érdekvédelmi Egyesülete lett. A második díjat a magyar tudomány kategóriában jelölt dr. Szabó Zsolt sebész főorvos kapta. A harmadik díj „házon belül” talált gazdára, azt ugyanis a magyar színház- és filmművészet kategória jelöltje, a Miskolci Nemzeti Színház igazgató-rendezője, Béres Attila nyerte el. Az est végén a közönségdíj is gazdára talált, amelyet Bíró Ignác jégkorongedző vehetett át.


Kategóriajelöltek és díjazottak:

1. kategória

– Magyar oktatás és köznevelés kategóriában jelölt és nyertes: ÉFOÉSZ Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Érdekvédelmi Egyesülete

– Magyar népművészet és közművelődés kategóriában jelölt: Debreczeni Sándor késkészítő

– Magyar sport kategóriában jelölt: Bíró Ignác jégkorongedző. Aki a meghirdetett közönségdíj nyertese lett

2. kategória

– Magyar tudomány kategóriában jelölt és nyertes: dr. Szabó Zsolt sebész főorvos

– Magyar építészet kategóriában jelölt: Toma Tibor építész

– Magyar irodalom kategóriában jelölt: Nyiri Péter irodalomtörténész

3. kategória

– Magyar színház- és filmművészet kategóriában jelölt és nyertes: Béres Attila színházigazgató, rendező

– Magyar zeneművészet kategóriában jelölt: Vihula Mihajlo gitárművész

– Magyar képzőművészet kategóriában jelölt: Seres László festőművész

(A borítóképen: Színvonalas műsor köszöntötte a díjazottakat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában