Miskolci Kukások napja

2021.11.27. 18:00

MaKuka: kincskereső app segíti a környezettudatosságot (videóval)

Bemutatták az egyedülálló hulladékos applikációt az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából a Miskolci Kukások napján.

Balogh Csilla

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg szerdán a miskolci kukások napját, a MaKuka rendezvényt a MiReHu Nonprofit Kft. szervezésében Miskolc hulladékszállításának 145 éves évfordulója alkalmából, amellyel a cég csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióihoz.

A hulladékos eseményen szakmai minikonferenciát és diákoknak szóló játékos élménynapot tartottak a társaság József Attila utca telephelyén, Miskolcon, hogy segítsék a felnövekvő nemzedék környezettudatos gondolkodásának kialakulását. Veres Pál, Miskolc polgármestere kiemelte: azért örülök ennek a rendezvénynek, mert nem lehet elég korán kezdeni, hiszen ha már gyermekkorban megtanulunk odafigyelni a környezetünkre, akkor felnőtt korban is ezt a gyakorlatot folytatjuk majd, ezáltal környezetünk fenntarthatóbb lesz. Az Információs és Technológiai Minisztérium államtitkári főtanácsadója gratulált a rendezvényhez. Úsz Illés úgy látja: amit itt a fiatalok játék közben tanulnak, az egész életükön át elkíséri majd őket. Vásárhelyi Tibor, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (NHKV Zrt.) vezérigazgatója saját élményeire alapozva azt mondta, hogy a gyerekek képesek környezettudatos magatartásra nevelni szüleiket, amire meg is kérte őket.

A nagyszabású rendezvény alkalmából a hulladék újrafelhasználhatóságával összefüggő interaktív programok várták az általános iskolásokat, és bemutatták a társaság által fejlesztett Hulladék Felfedező applikációt is, mely a gyermekek környezeti neveléséhez nyújt segítséget.

A Hulladék Felfedező

– A Hulladék Felfedező applikációs játék egy, a telephelyen végigvezető geocaching kalandjáték, mely során a gyermekek megismerkedhetnek a telephelyen végzett, az egyes hulladékok feldolgozására irányuló hulladékgazdálkodási tevékenységekkel. Ezzel élményformában szerezhetnek olyan tudást, amely segíti őket a fenntartható, környezettudatos életmód felé fordulásban. A játék érdekessége, hogy ötvöződik benne a 21. századra jellemző elektronikus világ technikája a hagyományos, kézzel fogható játékelemekkel – mondta Ladányi Roland, a MiReHu Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Tanulás kincskeresés közben

A játékban állomásokon kell végighaladni a csapatoknak. A gyerekeket az applikáció vezeti egyik helyről a másikra és ismerteti meg őket az adott állomáshoz kötött ismeretterjesztő tananyaggal. A gyerekek a játék során élőben is megfigyelhetik a hulladékgazdálkodási tevékenység bizonyos elemeit, illetve a megkapott információk alapján a megállóknál elhelyezett kincset rejtő ládákat kell kinyitniuk az applikáció segítségével. A ládákban a szervezők puzzle elemeket rejtettek el.

A nyolc állomáson végighaladva és minden kérdésre válaszolva szerezhető meg a puzzle összes darabja, amelyből a társaság kabalafigurája rakható ki, így válik a tanulás kincskereséssé.

Szakmai nap

Az élménynappal párhuzamosan a Mirehu Nonprofit Kft. szakmai minikonferenciát is rendezett, amelyen a hulladékgazdálkodással összefüggő előadások hangzottak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában