Agrometeorológia

2021.11.21. 12:00

Kellene még csapadék

Fele-fele arányban a forgatásos és forgatás nélküli talajművelés zajlik.

Pap Gyula

Fotó: Ádám János

Az elmúlt két hét esőzései az ország nagy részén alaposan megöntözték a talajok felszínközeli rétegeit, ami jól jött az őszi vetések számára, és a késő őszi talajmunkákat is megkönnyíti. November elején esősebbre fordult időjárásunk, és azóta több hullámban összességében jelentős mennyiség hullott. A legtöbb csapadék az ország délnyugat–északkeleti sávjában és a délkeleti határ mentén esett – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai jelentésében.

Még mindig hiányt mutat

Ez a mennyiség a legtöbb helyen meghaladja a november első dekádjára jellemző sokéves átlagot, de a jellemzően száraz október után az elmúlt 30 nap csapadék­összege az ország jelentős részén még mindig hiányt mutat az ilyenkor szokásos értékekhez képest. Az október végére jelentősen kiszáradt talajok is átnedvesedtek az elmúlt másfél hétben, a felső 20 centiméteres réteg a Dunántúl déli kétharmadán, az Északi-középhegység tágabb térségében és a délkeleti határszélen telítettséghez közeli állapotban van. Az Északi-középhegység északi oldalán a középső talajrétegekbe is bőven jutott a nedvességből, ott a felső félméteres réteg is közel telített. Az alsóbb talajréteg az ország túlnyomó részén továbbra is igen száraz.

A hőmérséklet jellemzően a sokéves átlag körül alakult november első dekádjában azzal együtt is, bár csak egy napra, de kora őszi melegben volt részünk, a napi maximum-hőmérsékleti rekord is megdőlt. A többi napon a hajnali minimumok a derült tájakon és reggeleken fagypont közelében, illetve az alatt alakultak, míg a felhősebb reggeleken és területeken 5 fok fölötti értékeket mérhettünk. Napközben többnyire pár fokkal 10 fok fölé melegedett a levegő, az elmúlt napok tartósan ködös tájain volt ennél hidegebb – jelzi a jelentés.

Befejeződik a betakarítás

A kukorica betakarítása lassan a végéhez közeledik. A repce a legtöbb helyen jól fejlett, 6-8 leveles táblák a jellemzőek. Az őszi árpa is szépen zöldell, és a még október elején elvetett búza is jó állapotban van.

A később vetett állományok az október második felében egyre jobban kiszáradt talajokon nehezen, hiányosan, egyenetlenül keltek, ezek egységesedéséhez különösen jól jött a csapadékos idő – írja a szolgálat.

A megyében is a végén járnak a kukorica betakarításának, már csak a később vetett fajták vannak hátra – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Jó közepesnek mondható a mennyiség, átlagban 80 mázsa termett hektáronként, de a homokos területeken gyengébb volt a termés, mint a jobb vízgazdálkodású körzetekben, ahol főleg a nyár végi aszályt sínylette meg a hozam.

Nem lehet panasz

A felvásárlási árakra nem lehet panasz, stabilan nyolc­ezer forint körül alakul az ár – hangsúlyozta a szakember. Az őszi munkálatok közül a mélyszántás folyik, egészen pontosan körülbelül fele-fele arányban a forgatásos és forgatás nélküli talajművelés, attól függően, hogy a gazdálkodók mit tartanak célszerűbbnek – fejtette ki a megyei elnök.

(A borítóképen: A kukorica betakarítása a végéhez közeledik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában