megemlékezés

2021.11.05. 13:00

A forradalom mártírjaira emlékeztek a gyásznapon

November 4-ére, az 1956-os forradalom leverésének gyásznapjára emlékezett az ország.

1956. november 4-én az ország egész területén megindult a szovjet támadás, amelynek eredménye az október 23-án kezdődött forradalom és szabadságharc vérbefojtása volt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye települései és a megyeszékhely, Miskolc az ország azon területe volt, ahol a legtovább kitartottak a forradalmárok. Éppen ezért a forradalom utáni megtorlás is itt volt a legszigorúbb. A megye és Miskolc nagy hangsúlyt helyez a mártírok emlékének őrzésére.

Mementó

Minden esztendőben a nemzeti gyásznapon hagyomány, hogy felkeresik a miskolci Hősök temetőjében az ’56-os emlékművet, a mártírok – Soltész József, Jakab András, Hullár Gábor, Bartha Béla, Kolozsi István, Varga Péter – sírját, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei áldozatok emléktábláját, Klibán András, a POFOSZ volt megyei elnökének és Horváth János Károly, szintén a POFOSZ volt megyei elnökének emléktábláját, hogy elhelyezzék az emlékezés koszorúit, virágait.

(A borítóképen: A Fidesz–KDNP nevében Kozma Istvánné, Sebestyén László, Hollósy András, Molnár Péter és dr. Nagy Ákos emlékezett, A miskolci városvezetés nevében Varga Andrea, Borkuti László és Badány Lajos helyezte el az emlékezés virágait)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában