Miskolc

2021.10.21. 17:30

Nyáron jönnek az elektrobuszok

A kormány 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott Miskolcnak tíz darab teljesen elektromos autóbusz beszerzéséhez.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. – Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata egyetértésével – elektromos autóbuszok beszerzésére és az összes autóbusz egyidejű töltésére is alkalmas töltő-infrastruktúra kiépítésére nyújtott be pályázatot a Zöld Busz Program keretében.

A sikeres pályázat eredményeként 10 darab BYD K9UD LF típusú városi, háromajtós, alacsony belépésű, szóló autóbusz beszerzéséről és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúráról szóló szerződést írt alá a napokban az MVK Zrt. részéről Demeter Péter vezérigazgató, a BYD Kft. nevében Krenner László kelet-közép-európai értékesítési vezető.

Aláírták a szerződést

A megállapodás értelmében az MVK Zrt. 2,1 milliárd forintért vásárolja meg az új járműveket és a hozzájuk kapcsolódó töltő-infrastruktúrát. Az állami támogatás összege 1,5 milliárd forint, a város a fennmaradó részt – 600 millió forintot – önerőként fizeti a költségvetéséből.

A tisztán elektromos meghajtású járművek várhatóan 2022 nyarától látják el a helyi közösségi közlekedési feladatokat Miskolcon – mondta el a szerződés aláírását követően Demeter Péter vezérigazgató.

A beszerzésnek köszönhetően az MVK Zrt. széles körű tapasztalatokat szerezhet az elektromos járművek műszaki jellemzőiről és üzemeltetéséről, amelyeket a jövőben is hasznosítani tud majd. Az utazási szolgáltatások színvonalának emelése mellett a társaság kiemelt célja járművei károsanyag-kibocsátásának csökkentése. A busz töltésére szolgáló berendezést az MVK Zrt. telephelyén alakítják ki.

A töltő-infrastruktúra – szükség esetén – képes lesz valamennyi autóbusz egyidejű töltése esetén is legfeljebb 5 óra alatt 100 százalékos töltöttségig tölteni az egyes járműveket.

Kényelmes, izgalmas

Krenner László, a BYD kelet-közép-európai értékesítési vezetője elmondta, hogy a K9UD LF elektromos városi autóbusz olyan különleges utazási élményt biztosít, amely környezetkímélő, kényelmes, biztonságos, intelligens és izgalmas.

A járműben 35 ülés található, 1 kerekesszékeseknek fenntartott hely, teljes befogadóképessége 82 fő. Az autóbuszok klímával, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, oldalanként 2-2 nyitható ablakkal, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló berendezéssel, tolatókamerával, biztonsági kamerarendszerrel, továbbá wifivel lesznek felszerelve. Valamennyi ülésnél USB-port található, melyeket az oldalfali burkolaton, illetve a kapaszkodókon helyezték el, a járművek padlóburkolata pedig tűz- és vízálló, valamint csúszásmentes bevonattal van ellátva.

Környezetkímélő hatás

A miskolci közösségi közlekedési vállalat olyan vonalakon szeretné üzemeltetni a tisztán elektromos hajtású autóbuszokat, amelyeken különösen fontos a környezetkímélő közlekedés.

(A borítóképen: Több külföldi városban már gyakorlati tapasztalatokkal rendelkeznek a teljesen elektromos busszal kapcsolatban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában