Lovas turizmus

2021.10.07. 19:00

Lovassportból turizmus is

Lovas fogadópontot adtak át Edelényben, ahol a lovakról való gondoskodást is megtanulhatják a gyerekek.

Petri Nóra

Fotó: Ádám János

A Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség, Edelény önkormányzata és a Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda közös avatóünnepségének a helyi sportközpont adott otthont Edelényben. A lovas fogadópont mostantól része annak az országos hálózatnak is, amelyet a lovas turisztikai szövetség hozott létre. Emellett a görögkatolikus iskolában oktatást segítő eszközként is szolgál majd ez a helyszín, hiszen a lovaglás mellett a lovakról való gondoskodást is megtanulhatják az intézmény diákjai.

Összefüggő hálózat

A lovas fogadópontot Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke szentelte meg. Beszédében utalt az esőre mint égi áldásra és utalt egyben az október 6-ai gyásznapra is, az aradi vértanúkra emlékezve.

– Azt kívánom ezen a nemzeti gyásznapon, amelyen a lóval igencsak jól bánó nemzeti hőseink emlékét is ápoljuk, hogy mindazok, akiknek a következő években örömöt tudunk szerezni, akik aktívan kikapcsolódnak majd itt, érjék el tartós boldogságukat is az üdvözítő Isten kegyelméből – emelte ki a püspök.

– A kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon – erről Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszélt. – Az élhetőségnek sokféle feltétele van, az egészségügytől az oktatáson keresztül – hangsúlyozta Révész Máriusz. „Az is egy nagyon fontos része az érzületünknek, hogy hogyan tudjuk élni a mindennapjainkat. A kormány ennek érdekében olyan területeket támogatott, amire az elmúlt évtizedekben nem volt példa.” Szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban 98 turistaház felújítását tették lehetővé, idén pedig hozzávetőleg 250 kilométernyi kerékpárút fog megépülni Magyarországon. Révész Máriusz hozzátette, hogy támogatták azt is, hogy az edelényi mellett az ország több pontján is ehhez hasonló lovas turisztikai megállópontok jöjjenek létre.

Az edelényi lovas fogadópont része egy összefüggő hálózatnak, amely 1800 kilométernyi lovas turisztikai útvonalat köt össze. Csak Észak-Magyarországon több mint 30 megállópontot hoztak létre eddig.

– Ez a magyar példa – emelte ki Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség elnöke. – Egy olyan útvonalhálózatot építettünk ki, egy olyan modern turisztikai hálózatot, amely a világon egyedülálló. Lóska János kiemelte, hogy a történelem során az egész világ tisztelte, elismerte a magyarság lovas tradícióját. – A ló mindig szolgált bennünket: háborúban, békében és a mezőgazdaságban egyaránt. A mi feladatunk az, hogy átadjuk azokat az élményeket és azt a tudást, amelyek a lovakon és a lovagláson keresztül megismerhetőek. Nemcsak a lovaglás technikáját, hanem a ló szeretetét, az állatok iránti felelősséget, elkötelezettséget is.

Ez az új lovas fogadópont egy olyan értéket hordoz, ami a felnövekvő gyermekek, a generációk számára tudást is jelenthet – hangsúlyozta köszöntőjében Demeter Zoltán országgyűlési képviselő. – Megtanítja a fiatalokat az állatokról való gondoskodáson túl a bátorságra, az ügyességre és a kitartásra. Ez a helyszín a találkozás és az összetartozás pontja is lesz egyben – mondta Demeter Zoltán.

(A borítóképen: A lovas fogadópont átadóünnepségén: a világon egyedülálló a fejlesztés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában