Távozott, de…

2021.10.09. 09:00

Nem mond le minden posztjáról a karlendítős jobbikos

Távozott az ózdi alpolgármesteri székből, de más pozícióit megtartja Farkas Péter Barnabás.

Forrás: atv.hu

Farkas Péter Barnabás jobbikos politikusról, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as számú országgyűlési választókörzet Demokratikus Koalíció – Gyurcsány Ferenc vezette párt – által is támogatott előválasztási jelöltjéről először szeptember 22-én látott napvilágot egy olyan, ­2018-ból származó fényképfelvétel, amelyen egy náci karlendítésre hasonlító mozdulatot tesz. Az ózdi alpolgármesteri posztot is – akkor még – betöltő jobbikos önkormányzati képviselő azzal védekezett, hogy ő csak integetett társainak.

Fidrus Péter ózdi önkormányzati képviselő – aki egyébként ez év januárban lépett ki a Jobbikból – szintén ott volt a chorzówi találkozón, ahol a kép készült. Fidrus Péter határozottan cáfolta Farkas Péter Barnabást: „Ez a mozdulat abszolút nem félreérthető, már csak azért sem, mert magam is személyesen jelen voltam ezen a chorzówi találkozón, tehát Farkas Péter Barnabás nem mondott igazat, amikor azt mondta, hogy tömegnek integetett, semmiféle tömeg nem volt” – szögezte le. Az ózdi önkormányzati képviselő szerint Farkas Péter Barnabás méltatlanná vált hivatalára, ezért rendkívüli testületi ülés keretében vele szemben bizalmatlansági indítványt terjeszt majd elő.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményében az eset után azt írta, hogy ugyan nem tudja kideríteni az igazat a képpel kapcsolatban, de: „Farkas Péter Barnabásnak javasoljuk, látogasson el a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba, tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek. Ebben az alpolgármesternek minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira. Amennyiben nem hajlandó erre, az számunkra azt jelenti, szüksége van a rasszista, antiszemita szavazóbázisra, ami a Mazsihisz számára elfogadhatatlan.”

Elítélnek minden uszítást

Azt is írták, hogy a Mazsihisz következetesen elítél minden szélsőséges, antiszemita vagy más kisebbség ellen irányuló uszítást. „Hiszünk benne, hogy olyan közéleti szereplőnek, aki verbálisan vagy tevőlegesen így tesz, nincs helye a magyar politikai életben, közhivatalban és médiában. Felszólítjuk a politikai pártok képviselőit, tartsák magukat távol azon politikusoktól, akik szélsőséges, uszító kijelentésekkel vagy cselekedetekkel szennyezik a magyar közéletet.”

Az ügy kirobbanása után a Momentum, az MSZP és az LMP is elhatárolódott Farkastól. A momentumosok például azt írták az eset kapcsán, hogy az antiszemitizmus semmilyen formáját nem tolerálják, és a továbbiakban nem támogatják kampányát az ellenzéki előválasztáson. Az MSZP közleményében azt írta, „szó sincs integetésről, a környezet és a szituáció ismeretében a helyzet egyértelmű: amit látunk, az egy náci karlendítés”.

Hangsúlyozták: „emberi és politikai hitvallásunk egybecseng a Mazsihisz állásfoglalásával, mely szerint annak, aki antiszemita nézeteket képvisel, és kisebbségek ellen uszít, nincs helye a magyar politikában, médiában, illetve közhivatalban”. A szocialisták felszólították Farkas Péter Barnabást, hogy lépjen vissza a jelöltségtől, az indulását még támogató pártokat – a Jobbikot, a DK-t és a Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM) – pedig arra kérték, vonják vissza a támogatásukat a képviselőtől. Jakab Péter, a Jobbik elnöke kérdésünkre akkor úgy fogalmazott: nem hisz Fidrus Péternek. Az ellenzéki szavazó pedig nem elhatárolódásokat vár, hanem összefogást, „én is az összefogást támogatom”, Farkas Péter Barnabás az egyetlen, aki le tudja győzni a Fideszt. Levelében kiemelte: Farkas Péter Barnabás nyilatkozott arról, hogy nem számít a szélsőségesek szavazataira, emellett elfogadja a Mazsihisz meghívását a Holokauszt ­Emlékközpontba. A Jobbik pedig már akkor megtette állásfoglalását, amikor 2020-ban az általa vezetett elnökség ­elfogadta a Jobbik Elvi Nyilatkozatát, mely szerint nem vállalnak közösséget a szélsőségesekkel.

Nem integetés, karlendítés

Farkas Péter Barnabás a botrány ellenére elindult az előválasztáson, ám 2517 szavazatot, azaz 47,93 százalékot szerezve vereséget szenvedett az MSZP és a Párbeszéd jelöltjétől, a 2734 szavazatot szerző és ezzel 52,07 százalékot elérő Kiss Sándortól. Mélyrepülése ezzel nem ért véget, mert előkerült a lengyelországi útról egy újabb fotó, amelynek révén egyértelművé vált, hogy szó sincs baráti integetésről, hanem egyértelműen náci karlendítés volt. Ezzel kapcsolatban Farkas azzal védekezett, hogy részeg volt, amikor a kép készült. Ám végül ez a védekezés sem mentette meg az ózdi alpolgármestert: október 7-re, csütörtökre hívták össze azt az önkormányzati ülést, amelyen több képviselő akarta összeférhetetlenségi eljárás keretében eltávolítani pozíciójából Farkas Péter Barnabást. A tervezett ülés azonban okafogyottá vált, mert aznap reggel az érintett benyújtotta lemondását az alpolgármesteri posztról.

Jakab Péter mélyen hallgat

Megkerestük Farkas Péter Barnabást azzal a kérdéssel, hogy tervezi-e, hogy az ózdi önkormányzati képviselői mandátumáról, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlési tagságáról is lemond. Tudniillik Farkas Péter Barnabás a Jobbik–MSZP–Momentum–MMM megyei választási listájáról szerzett mandátumot a megyei közgyűlésben. Kérdésünkre ezt válaszolta: „A választott képviselőség és az alpolgármesteri munkakör külön dolog. Az előbbit a választópolgároktól kaptam, az utóbbit a testület szavazta meg. Az alpolgármesteri tisztségemről mondtam le...”

Arról is kérdeztük, hogy miután a Mazsihisz meghívta a holokausztközpontba, szóban megígérte a látogatást. Szándékában áll elmenni? Azt válaszolta, hogy október 6-án tett látogatást. Hozzátette: „A látogatásról szóló videónyilatkozatomat közzétettem másnap a közösségi oldalamon.” Arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért nem mondott igazat, amikor azt mondta a „karlendítős képre”, hogy integetett, majd amikor előkerült egy másik fotó, amelyen egyértelműen látszik, hogy kart lendít, akkor azt mondta, hogy részeg volt. Ezt felelte: „Szörnyen restellem azt, hogy egyáltalán elkészülhettek ilyen felvételek. Se rosszindulat, se ártó szándék nem volt bennem. Bocsánatot kérek mindazoktól, akiket megsértettem. Sajnálom, hogy egyesek politikai tőkét szándékoznak kovácsolni a közzétett felvételekből, az azok köré kanyarított felhajtásból.”

Megkerestük kérdéseinkkel Jakab Pétert, a Jobbik elnökét is, de nem tartotta fontosnak tájékoztatni olvasóinkat.

Jakab Pétertől kérdeztük

– Javasolja, hogy a karlendítős kép miatt Farkas Péter Barnabás lemondjon a megyei közgyűlésben és a Jobbikban betöltött tisztségeiről is?

– Ön korábban azt nyilatkozta az Észak-Magyarországnak, hogy Farkas Péter Barnabás az egyetlen, aki le tudja győzni a Fideszt. Aztán mégis elbukott az előválasztáson az MSZP–Párbeszéd jelöltjével, Kiss Sándorral szemben. Minek tudja be a fiaskót?

– Tervezi a Jobbikon belül a rasszista tagok érzékenyítését? (Ha vannak ilyenek.)

– Az előválasztáson – a miniszterelnök-jelölti – saját személyes bukása (4. hely) nem az ilyen és ehhez hasonló eseteknek tudható be?

– Az ön által vezetett Jobbik elnöksége által elfogadott Elvi Nyilatkozat szerint nem vállalnak közösséget a szélsőségesekkel. Mit gondol, ez betölti a funkcióját?

(A borítóképen: Az ózdi jobbikos politikus a lengyelországi múzeumban, a zsidóellenes feliratokkal telefirkált épület előtt)


https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/farkas-peter-barnabasnak-nincs-helye-a-politikaban-5890832/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-zsidozasba-bukott-bele-a-jobbikos-biro-laszlo-5890982/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában