Fejlődés

2021.10.08. 17:30

Az egyetemnek dupla forrás jut a működésére

A kedvezőbb finanszírozásnak köszönhetően a Miskolci Egyetem modern, 21. századi intézménnyé válhat.

Hegyi Erika

20210913 Miskolc Illusztráció Csak oltottak járhatnak egyetemre Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország ÉM

Fotó: Kozma István

– Kétfajta szerződést írt alá az egyetemet fenntartó alapítvány és a szakminisztérium ezen a héten – jelezte csütörtökön kötetlen sajtóbeszélgetés keretében Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

– Az egyik egy 25 éves keretszerződés, ami általában mondja ki az egyetem fenntartási kötelezettségét. A másik az ehhez társuló, hatéves szerződés, ami meghatározza a finanszírozás összegét. Az összeg mellett azonban az is érdekes, hogy az intézményünk milyen módon és milyen címeken kap forrást. Az elmúlt években a Magyar Rektori Konferencia és az intézmények is kifogásolták a finanszírozásnak azon módját, ami alapvetően a hallgatói létszámot vette alapul. A jövőben azonban ezen a téren is változás történik – hangsúlyozta a rektor.

Több mint a duplája

A finanszírozásbeli újdonságokat részletezve kifejtette: természetesen megmaradt a hallgatói létszámhoz kötött támogatási forma is, ami összességében már most több, mint amit eddig kapott az intézmény. Ehhez jönnek még az oktatáshoz és kutatáshoz kötődő, úgynevezett teljesítményindikátorok és a jogszabályban korábban is szereplő területek.

– Tehát részben igényesebb, részben a felsőoktatás tényleges feladatait jobban figyelembe vevő finanszírozási módszertan alakult ki a felsőoktatásban. Ha pedig az összeget nézzük, az egyetem éves működésére több mint a duplája jut a korábbi forráshoz képest. Ez lehetőséget ad arra, hogy magasabb béreket tervezhessünk, és hogy év közben ne kelljen azon gondolkodnunk, hogy hogyan húzzuk ki a naptári évet. Az új finanszírozás kényelmes tervezést tesz lehetővé, azonban nem ajándékba jön a pénz, azért teljesíteni kell – fogalmazott a rektor.

Hozzátette: szeretnék az intézményt ránézésre is vonzóbbá és attraktívabbá tenni, a hallgatói szolgáltatásokat 21. századivá és modernné alakítani, de mindezt nem lehet pénz nélkül megvalósítani. Most a hazai és az uniós források mindezt lehetővé teszik. Érkezik forrás infrastruktúra-fejlesztésre, kutatás- és képzésfejlesztésre, ami mellett ott a megnövelt éves finanszírozás. Körülbelül így működnek a nyugat-európai egyetemek is, jelezte Horváth Zita.

Kérdésre válaszolva elmondta, az egyetem közelében fekvő, részben felújított fűtőmű épületét szeretnék átvenni az önkormányzattól a tervek szerint már jövő tavasszal. Abban technikatörténeti múzeumot képzelnek el, a fővárosi Csodák Palotájához vagy az Álmok álmodói kiállításhoz hasonlót. A kiállítandó tárgyakat különböző múzeumoktól kapnák. Az épületet belülről teljesen fel kell újítani, terveznek bele színpadot is nagyszabású előadásokhoz és olyan műszaki megoldásokat, amik az épület fenntartási költségeit nulla forintra redukálnák. További tervek, hogy rendbe teszik az egyetem területén található tavat, amit teljesen benőtt a növényzet, és tervben van egy több mint 2 kilométeres rekortán futópálya építése is a campus körül.

(A borítóképen: Diákok a Miskolci Egyetem főépülete előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában