új harang

2021.09.29. 19:30

Újra imára hív a harang Tokajban

A hatalom által az ötvenes években összetört helyett új harang lakik a toronyban, a magyar–orosz barátság jóvoltából.

Bacsó István

20210925 Tokaj fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Új harangot adományoztak a felújított tokaji Szent Miklós Ortodox Templom számára. képen: Szegedi Szabolcs István diakónus és Szvjatoszlav Bulah

Fotó: Bujdos Tibor

Az elmúlt hétvégén különleges eseménynek adott otthont Tokaj: a Szent Miklós ortodox templom új haranggal gazdagodott egy nem mindennapi összefogás eredményeképpen. Két katonai hagyományőrző egylet, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és a Spanyol Királyság Kozákjainak Szövetsége a Budapesti Orosz Kulturális Központtal karöltve készíttette el, és adta át az új harangot az egyházközségnek.

2013-ban kezdődött

De hogy kerültek az oroszok Tokajba? És miért éppen az egykor Spanyolországban szolgáló kozákok utódai jöttek az ajándékkal? Nagy Géza szervezőtől megtudtuk, hogy a történet már 2013-ban elkezdődött, amikor a szövetségük védnöksége alatt elindult a Szent Miklós Napi Magyar–Orosz Barátság Napok története. A magyar huszárság és az orosz kozákság, és ezáltal a magyar és az orosz nép barátságának kivételes eredményeit hozó „népi diplomáciai kezdeményezés” ötletgazdái és szervezői Nagy Mónika és ő maga voltak.

Megkeresték Székely Tibort, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnökét, aki felkarolta a kezdeményezést, amelynek első akciója egy „Magyar–Orosz Barátság Emléktábla” elhelyezése volt a Tokaji Múzeum udvarán.

Az emléktábla felavatásának apropóját a Nagy Mónika által felkutatott Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság (1733–1798) meglapításának 280. évfordulója adta. Ugyanis ennek nyomában bontakozott ki az a nagyszabású történet, amely a kétnyelvű feliraton is olvashatóan: II. Rákóczi Ferenc és Nagy Péter orosz cár barátságának, a tokaji bor ennek köszönhető oroszországi diadalútjának és a szabadságharc bukását követően, az emigráns kurucok által létrehozott cári huszárezredeknek és dél-oroszországi szőlőültetvényeknek állít emléket.

Az 50-es években törték össze

2014-ben, a második alkalommal megrendezett Szent Miklós Napi Magyar–Orosz Barátság Nap keretében cipelték a magyar huszárok az ortodox templomba azt az 1790-ben öntött harangot, amelyet az ötvenes években a tokaji templom erőszakos bezárásakor törtek össze a szocializmus építésének hevében. Ennek a huszáros „csínynek” az volt a célja, hogy előmozdítsák a Tokaji Orosz Borvásárló Bizottság közreműködésével felépített templom visszaszolgáltatásának ügyét, és szimbolikus elégtételt adjanak a kommunizmus éveiben megbecstelenített Szent Miklós-harangnak.

Ez a gesztus indította el azt a folyamatot, amely a hétvégi fejleményekhez vezetett. A magyar kormány 2017-ben megvásárolta a várostól a templomot, és ünnepélyes keretek között visszaadta az ortodox egyháznak, most pedig az összetört harangot is méltó módon pótolták.

Szegedi Szabolcs, a megajándékozott templom diakónusa elmondta, hogy már kilenc évre tekint vissza az együttműködés a huszár, katonai hagyományőrzőkkel, akik a kozákokkal együtt eljöttek Tokajba, és a közös hitükről tanúságot tettek Szent Miklós emléknapján. Ez oda vezetett később, hogy a várost a magyar–orosz barátság városává, december hatodikát pedig emléknappá nyilvánította a közgyűlés. Attól kezdve rendszeres lett a magas szintű diplomáciai együttműködés is, az orosz delegációk rendre képviselik Oroszországot ezeken az alkalmakon. Érdekesség, hogy most éppen orosz e­migráns kozákok jöttek, akik a spanyol királyi testőrség tagjai. Jelmondatuk, hogy „hittel és vitézséggel küzdeni a hazáért és Istenért”. A közös hit kapcsolja őket is hozzánk.

Jelképesen és a gyakorlatban is

Úgy döntöttek, hogy a kommunisták által elnémított harangot – azzal indokolták, hogy az ne hívhassa imára az embereket – jelképesen és a gyakorlatban is újra életre hívják. Múlt szombattól tehát újra szól a harang, újra imára hívja az embereket.

A harangot Oroszországban öntötték, két oldalán a magyar és az orosz címer látható, a felirata pedig: „Az orosz kozákok és a magyar huszárok ajándéka.”

(A borítóképen: A harangot hétvégén adták át, szombattól újra szól Tokajban)

https://boon.hu/video/harang-adomanyozas-tokajban/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában