tanévnyitó ünnepi szenátusülés

2021.09.04. 16:00

Nagyszerű múlt, biztató jövő

Elkezdődött a 2021–2022-es tanév pénteken a Miskolci Egyetemen.

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

Letették az esküt a Miskolci Egyetem első évfolyamos hallgatói az intézményben, ahol pénteken tartották a tanévnyitó ünnepi szenátusülést.

Sok eredményünk van, amire büszkék lehetünk

Prof. dr. Horváth Zita

Nagy öröm számára, hogy személyes jelenlétben valósulhatott meg az esemény – mondta köszöntőjében a rektor, prof. dr. Horváth Zita. A gondolatot kibontva hozzátette: nehéz és különleges év van mögöttünk. A koronavírus beárnyékolta azt a sok munkát, ami az elmúlt évben az egyetemen történt. „Ezt leszámítva sok eredményünk van, amire büszkék lehetünk” – emelte ki.

A jövő zálogai

A város polgáraivá fogadta az újonnan érkezőket Veres Pál miskolci polgármester, és átadta nekik a város kulcsát. Így fogalmazott: „Polgármesteri programomban első helyen szerepel, hogy a Miskolci Egyetem és a város kapcsolatát még szorosabbra próbáljam fűzni. Hiszem, hogy a modellváltás hatalmas lehetőségeket, új lendületet biztosít az intézmény számára, nemcsak infrastrukturális, hanem tudományos, oktatási értelemben is. Az egyetemi lét fogja meghatározni azt az életutat, amelyet önök elképzeltek, célul tűztek ki maguknak, ezért kívánom, hogy mindenki találja meg azt a kutatási területet, fejlődési irányt, életpályát, amelyben ki tud teljesedni” – intézte szavait az első évfolyamosokhoz fordulva.

– A Miskolci Egyetem és polgárai nagyszerű múlt és biztató jövő előtt állnak. Az oktatási intézmény soha nem várta, hogy megoldódjanak a gondjai, hanem mindig előrement, és megkereste azokat az utakat, amelyekkel tudta magát finanszírozni, amivel képes volt arra, hogy az itt végző hallgatókat olyan ­tudással vértezze fel, amelynek birtokában megállják ­helyüket a gyakorlati életben is – tette hozzá Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Alakszai Zoltán kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy az épület falai közé lépve egyetértést tapasztal, egy olyan helyet, ahol túl lehet látni a mindennapi vitákon, amelyek sokszor meghatározzák a közéletet.

– Tudunk a jövőbe tekinteni és együtt felelősséggel Miskolcért, a megyéért, hazánkért dolgozni, a hallgatókra, a jövő zálogaira fókuszálva – mondta.

A köszöntések után a tiszteletbeli doktori okleveleket, PhD-okleveleket, a Miskolci Egyetem hallgatói nagyköveti címét, a kari Tanulmányi Emlékérmeket és Emléklapokat, illetve kari kitüntetéseket és ösztöndíjakat osztottak ki.

Péntek délután adták át az egyetemi és kari kitüntetéseket, a Miskolci Egyetem Kiemelt Támogatója díjat, „A Miskolci Egyetem Kiváló Tudományos Szerzője” díjakat, valamint a Hallgatói Önkormányzat kitüntetéseit is.

(A borítóképen: Prof. dr. Horváth Zita a tanévnyitón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában