Harangot adományoztak

2021.09.27. 16:00

Huszár-, kozáktalálkozó Tokajban

A közös történelmi hagyományokra emlékeztek Tokajban, a magyar–orosz barátság napján.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

Harangot adományoztak a Szent Miklós ortodox templom számára Tokajban szeptember 25-én, a magyar–orosz barátság napja programsorozat részeként. A korabeli ruhákba öltözött magyar huszárok és az orosz kozákok felvonulásával kezdődött az ünnepélyes találkozó. A köszöntőbeszédek után a templomnál megáldották a harangot, majd a tokaji Orosz Borvásárló Bizottság emléktábláját koszorúzták meg a Tokaji Múzeum udvarán. Az ünnepséget kiállítás és az orosz népi hangszereken előadott koncert koronázta meg a templomban.

Nemzeti, kulturális örökség

„Tokaj polgárai ismét egy olyan súlyú diplomáciai esemény részesei lehetnek, ami még nagy városok esetében is rendkívülinek számít. Számunkra ez nagy megtiszteltetés, és valódi ünneppé változtatja a napunkat” – mondta Posta György, Tokaj polgármestere. „Nem beszélve arról, hogy a Szent Miklós ortodox templomnak az 1950-es években összetört harangja újjászületett. Már nyolcadik alkalommal színesítik városunk életét a magyar–orosz barátság napjának rendezvényei, amelyek igazi gyökerekből, múltunkból, örökségünkből táplálkoznak. A ránk hagyott anyagi és történelmi értéket, amely nemzetünk hagyatéka, nekünk, örökösöknek meg kell őriznünk és tovább kell adnunk a jövő generációinak. Most az orosz és a magyar nép örökségének két autentikus eleme, a kozák és a huszár, a haza iránti hűség megtestesítői találkoznak ma újra itt.”

Első hazai orosz közösség

„Örömmel köszöntök ma mindenkit azon a helyen, ahol oroszok és magyarok sorsa összefonódott, és amely a híres magyar borok elragadó ízét adta a világnak” – üdvözölte az egybegyűlteket Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, az Oroszországi Föderáció rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete.

„310 évvel ezelőtt I. Péter cár el volt ragadtatva a II. Rákóczi Ferenc által neki ajándékozott hordó tokajitól. Ezek után 1733-ban Anna Joanovna cárnő rendelete alapján létrehozták a Tokaji Birodalmi Borvásárló Bizottságot, amely az első állandó orosz kereskedelmi misszió lett Európában. Itt alakult ki az első Oroszországból betelepedett közösség Magyarországon. Ennek nyomán a 18. század közepén Erzsébet cárnő parancsára itt hozták létre az orosz ortodox egyház egyik legelső képviseletét a kontinensen. A magyar kormány segítségének köszönhetően a Szent Miklós-templom, amely az ortodox hívek egyik központja, most felújítás alatt áll. A mai találkozó bizonyíték arra, hogy országaink erősíteni szándékoznak a kölcsönös megértést, a jó szomszédságot és a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat” – tette hozzá a nagykövet.

Népes diplomáciai részvétel

Tokaj főterén beszédet mondott még dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, a harang adományozói részéről Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke és Vasziljenko atamán a kozákság képviseletében. A rendezvényen rajtuk kívül megjelent Szűcs Loránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium képviseletében, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat képviselői, az orosz nagykövetség és a budapesti Orosz Kulturális Központ munkatársai, valamint a Moszkvai Patriarchátus Magyar Ortodox Egyházmegyéjének küldöttsége.

(A borítóképen: Felszentelték, megáldották az új harangot)

https://boon.hu/video/harang-adomanyozas-tokajban/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában