ITC bontás

2021.08.31. 09:00

Bontás helyett egyeztetnek az ITC-ről

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott kezdeményezik az ITC bontásának leállítását addig, amíg az épület és a terület sorsáról mindenki számára elfogadható döntés nem születik.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Az ITC – egykor pártközpont – bontásáról szóló kormányhatározat végrehajtásának felfüggesztését kezdeményezi a kabinetnél Csöbör Katalin miskolci országgyűlési képviselő és dr. Alakszai Zoltán, a megye kormánymegbízottja. Azt szeretnék, hogy az épület és a terület sorsáról mindenki számára elfogadható döntés szülessék. Azt is kérik a kormánytól, hogy az ITC-székház bontásának tervezésére szánt forrást – mint megtudtuk, 300 millió forintot – továbbra is biztosítsa a kormány, hogy azt a közmegegyezésen alapuló új tervekhez tudják majd felhasználni.

Mindezt Csöbör Katalin és dr. Alakszai Zoltán múlt pénteken közösségi oldalaikon már közzétették, hétfőn pedig közös sajtótájékoztatón ismertették a részleteket.

Szerteágazó vélemények

„Az ITC bontásának ügyében számos megbeszélést és egyeztetést folytattam építészekkel, helyi szakemberekkel és civilekkel is – hangsúlyozta Csöbör Katalin. – Voltak, akik a bontás mellett törtek lándzsát, de többen voltak azok – köztük a helyi építészek is –, akik ellenezték azt. Mivel ez szakmai kérdés is, ezért nem tehetünk mást, mint hogy hallgatunk a szakemberek szavára, véleményére.”

„Én nem szeretnék olyan döntést támogatni, ami nem közmegegyezésen alapul, ezért jeleztük kormánymegbízott úrral közösen a kormánynak, hogy kérjük az ITC bontásának leállítását, míg elfogadható döntés nem születik” – tette hozzá.

Segít a kérdőív

Elmondta továbbá, hogy mivel nagyon szerteágazók a vélemények az ITC jövőjével kapcsolatban, ezért a közösségi oldalára feltöltött egy kérdőívet, amit bárki kitölthet.

„Arra biztatok mindenkit, akit érdekel az épület és a hozzá tartozó terület sorsa, töltse ki a kérdőívet, és küldje vissza nekem. Ebből világosan kiderül majd, hogy hányan vannak a bontás ellen vagy amellett. Illetve hogy milyen funkciókkal ruháznák fel az épületet, vagy milyen létesítményt látnának szívesen annak helyén.”

„Február óta számos alkalommal egyeztettem a városvezetéssel – szögezte le dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott. – Az egyeztetéseken az ITC területén megvalósítható fejlesztések valamennyi forgatókönyvében szerepelt az épület bontásának, illetve a helyi védettség levételének az ügye. A város vezetői egy alkalommal sem jelezték, hogy ezzel nem értenek egyet, egyéb javaslatuk az épület hasznosítására nem volt. A kormányhatározat megjelent, a kormány rendelkezésre bocsátotta a forrásokat, a baloldal pedig egyből kampányt csinált az ügyből annak ellenére, hogy – még egyszer hangsúlyozom – előzetesen minden információ rendelkezésükre állt, és csaknem fél évük volt, hogy elmondják az épület sorsáról kialakított véleményüket.”

A kormánymegbízott hozzátette, az ITC bontásáról megjelent kormányhatározat óta megfogalmazott vélemények alapján kirajzolódik, hogy a terület, illetve az épület jövője további egyeztetéseket igényel. „Ezért kezdeményeztük, hogy a kormány halassza el az épület bontását addig, amíg az egyeztetések során ki nem alakul a terület közmegegyezésen alapuló jövőképe. Fontosnak tartjuk, hogy a kormány továbbra is biztosítsa a tervezéshez kapcsolódó forrásokat. Ezzel párhuzamosan folytatjuk a tárgyalásokat a városvezetéssel és a helyi építészekkel.”

Dr. Alakszai Zoltán elmondta még, hogy az ITC sorsának rendezése onnan indult, hogy amikor hivatalba lépett, elkezdték felmérni a kormányhivatalhoz tartozó infrastruktúrát, különösen a rendelkezésre álló ingatlanok helyzetét.

Drágulást drágulás követett

„Tény, hogy a kormányhivatal intézményei a megnövekedett feladataik miatt kezdik kinőni a rendelkezésükre álló infrastruktúrát. Elővettük az ITC-vel kapcsolatos korábbi terveket, és ezért vetődött fel ismét az épület hasznosítása. A korábbi tervezői értékbecslés szerint esztendőkkel ezelőtt 3 milliárd forintba került volna az épület átalakítása. Ez az összeg 4 évvel ezelőtt már ennek duplája volt a kalkulációk szerint – magyarázta a kormánymegbízott. – Mindenki látja, az utóbbi években még tovább nőtt az építőiparban az anyagok és a szakmunka ára. Ez megakasztotta az elképzeléseinket. Mindezek fényében kezdeményeztem idén év elején az egyeztetést az épület jövőjéről az önkormányzat vezetésével.”

Dr. Alakszai Zoltántól megtudtuk azt is, hogy a kormányhivatal bővülésével kapcsolatos helyigényről is tárgyalnak Veres Pállal, Miskolc polgármesterével. Több az önkormányzat, illetve az állam tulajdonában lévő ingatlan van, amely alkalmas lenne erre a célra.

(A borítóképen: Csöbör Katalin és dr. Alakszai Zoltán közmegegyezésen alapuló jövőképet szán az ITC-nek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában