Diploma

2021.07.09. 09:00

Más így az ünnep – diplomaosztók kezdődtek a Miskolci Egyetemen

A digitális oktatásban töltött korszak után személyesen, egyetemi rendezvény keretében vehették át okleveleiket a végzettek.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

A Miskolci Egyetem vezetősége csütörtökön ünnepélyes keretek között osztott ki diplomákat a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar végzősei számára.

Pénteken az Állam- és Jogtudományi Kar, az Egészségügyi Kar, illetve a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet hallgatói vehetik át a sikeres végzést igazoló dokumentumot.

Örülnek, hogy megvalósult

A felsőoktatási intézmény az ünnepélyes diplomaátadó szenátusi ülést a koronavírus-járvány enyhülésének, a korlátozó intézkedések megszüntetésének következtében tarthatta és tarthatja meg. Az eseményen a járványhelyzetre való tekintettel csak a diplomájukat átvevő hallgatók vehetnek részt, a hozzátartozók nem.

Aki nem tud megjelenni a diplomaátadón, a későbbiekben személyesen vagy meghatalmazott útján veheti át oklevelét a Hallgatói Központban.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora köszöntőbeszédében kiemelte, hogy nehéz másfél év áll az egyetem összes polgárának háta mögött.

– Pár héttel ezelőtt még bizonytalan volt, hogy meg tudjuk-e tartani élőben a diplomaosztót, vagy sem. A résztvevőkön maszk, a szülők a YouTube-csatornán tudják élőben követni a mai rendezvényt. Sajnos ilyen időket élünk, ennek ellenére azért azt remélem, ilyen formában utoljára fogunk rendezvényt tartani, hiszen a személyes jelenlétet az online oktatás részben tudta pótolni, a hangulatát – pláne az ünnepségekét – kevésbé. A nehézségekkel együtt is nagyon örülök, hogy bár valamivel szűkebb keretek között, de meg tudtuk valósítani az ünnepi diplomaosztókat – mondta a rektor.

Meghívott vendégként Alakszai Zoltán kormánymegbízott beszédében így fogalmazott: „A végzett hallgatóknak feladatuk van a társadalomban. Értelmiséginek lenni ugyanis nem magánügy, kötelezettségekkel is jár. Minden, amit tesztek, hatással lesz az életre, a jövőre, a haza jövőjére. Ezért számítunk magasan képzett szakembereinkre, a tudásra, elhivatottságra, hiszen ti alakítjátok a jövőnket, és rajtatok áll a haza, a megye és Miskolc sikere is” – tette hozzá a végzett hallgatókhoz fordulva.

Keserédes részvétel

István a téli félév végén sikeresen teljesített az államvizsgán. Akkor, a körülmények miatt, még egyáltalán nem látott arra esélyt, hogy ünnepélyes keretek között történik majd a diplomájának átvétele.

– Kérhettem, hogy postázzák ki a címemre, illetve élhettem a személyes átvétel lehetőségével, a Hallgatói Központon keresztül. Utóbbi mellett döntöttem, de rendkívül csalódott voltam. Reméltem, hogy egyetemi polgártársaimmal, a családommal, szeretteimmel megosztva a pillanatot vehetem majd kezembe a dokumentumot – emlékezett vissza az előzményekre. – A járvány enyhülésének következtében örültem, amikor arról értesítettek, hogy bizonyos feltételek mellett az intézmény vezetősége lehetőséget teremt a hallgatói évek méltó lezárására. Bár megmondom őszintén, hogy keserédes volt a részvétel, hiszen a hozzátartozóink csak online felületeken követhették az eseményeket, továbbá az ünnepélyes kézfogásig, illetve miután a helyünkre fáradtunk is, viselnünk kellett a szájmaszkot. A korlátozások ellenére anyukám mégis eljött, az épület előtt várt a rendezvény végéig, amiért rendkívül hálás vagyok neki – hangsúlyozta a frissdiplomás.

(A borítóképen: A végzősök személyesen vehették át a diplomájukat, de a családtagjaik nem lehettek jelen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában