kánikula

2021.06.23. 16:00

Negyven fokhoz közelít a hőmérő higanyszála

Aki teheti, nem a négy fal között, hanem a tóparton vészeli át a nagy hőséget.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Kedd 0 órától harmadfokúra emelte és csütörtök éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Müller Cecília országos tiszti főorvos. A legmagasabb hőségriasztást akkor rendelik el, ha a középhőmérséklet három egymást követő nap átlépi a 27 fokot. Több déli és keleti megyében a piros figyelmeztetés érvényes, ami azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet a 29 fokot is meghaladhatja. Csütörtökön a maximumok akár a negyven fokot is elérhetik.

Tibor kedden a déli órákban két gyermekével strandolt Mályiban a Zip’s Plázson. Elmondása szerint többször jártak már itt a nyaralójuk közelsége miatt.

– Vízközelben sokkal könnyebb elviselni a hőséget, mint bent a városban. A gyerekeket gondosan bekenjük magas faktorszámú nap­krémmel, ezzel is védve a bőrüket. A strandon nemcsak pancsolunk, hanem több lehetőségünk is van az időtöltésre, például suppolhatunk, vízibiciklizhetünk, van kajak, kenu, röplabdapálya, továbbá különböző elemek, mint például a vízi kosárlabda. Ha nem tóparton vagyunk, akkor otthoni medencézéssel töltjük a szabadidőt – mesélte az édesapa.

Nem mindenki merészkedik a vízbe, sőt mi több, a napot is kerüli Magdi, aki pancsoló unokáit gondosan egy fa árnyékába húzódva tartotta szemmel.

– Körülbelül 5 éve nem voltam strandon, de a tóban sem fürdök, hiszen rendkívül sok szemölcsöm van, illetve pigmentfoltjaim, kiütéseim, amelyeket nem akarok kitenni az ilyen erős napsugárzásnak, a mesterségesen kialakított medencék esetében pedig a vegyszereknek. Általában a hűvösben tartózkodom, ha mégis ki kell mennem a napra, jól bekenem magam naptejjel, illetve kalapot veszek. Bár sokan nem tudják, de az árnyék sem nyújt teljes biztonságot, így tényleg az a legjobb, ha mindent megteszünk a védelem érdekében, legyen szó a család bármely tagjáról.

A terv: irány a strand!

– Ha marad a hőség, a családdal vízközelben fogjuk tölteni a hétvégét – mesélte Ágnes. – Szerintem ilyenkor mindenki automatikusan vágyik erre. Ha strandolni megyünk, általában a reggeli órákban indulunk el, így az előrecsomagolt tízórait már ott fogyasztjuk. Hiába kenjük be magunkat, a gyerekeket mindig megkérem arra, hogy a legforróbb órákra jöjjenek ki a vízből, és húzódjunk hűvösbe. A legtöbbször nem örülnek neki, de igyekszem közös játékos programokkal elütni az időt, gondolok itt akár a különféle társas- és kártyajátékokra. Mire feleszmélnek a játékból, már újra a vízben lehetnek. A legtöbb esetben a késő délutáni órákig maradunk, ugyanis ha fizetünk a strandolásért, igyekszünk minél több időt fordítani a hűsölésre.

(A borítóképen: Napozó lányok kedd délután a Mályi-tó partján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában