Bodrogkeresztúr

2021.06.25. 18:30

Gépekkel segített természetvédelem

A Zempléni Tájegységben is rendelkezésre áll a gyep-, erdő- és szántóterületek természetvédelmi kezeléséhez szükséges modern géppark.

Bacsó István

Forrás: ANPI

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai sajtótájékoztatón mutatták be kedden a „Komplex élőhelyfejlesztés a Zempléni Tájegység területén” elnevezésű uniós projektjük keretében beszerzett új munkagépeiket Bodrogkeresztúrban.

Felházi László, a Zempléni Tájegység vezetője és egyben a projekt szakmai vezetője előadásában méltatta az új eszközöket, amelyekkel sokkal hatékonyabbá válik a természetvédelmi területkezelési feladatok elvégzése.

Koordinálni, irányítani

Megtudtuk, hogy bár a közvélekedés a természetvédelmet a természeti környezet szinte érintetlen állapotban tartásával azonosítja, ez messze nem fedi a valóságot. Az ország tíz nemzeti parkjának igazgatósága aktív természetvédelmi kezeléseket is végez. Legelőterületeinket még a honszerző eleink kezdték el kialakítani nagyszámú legelőállatuk számára. Mára a legeltető állattartás visszaszorulóban van, gyepterületeink újra „erdősülésének”, idegenhonos növényekkel történő fertőzésének vagyunk tanúi. Ezt a spontán természeti folyamatot azonban koordinálni, irányítani szükséges. Éppen azért, hogy ne a tájidegen növények szaporodjanak el, hanem az az őshonos vegetáció, amely otthont tud nyújtani a hozzá kapcsolódó állat- és rovarvilágnak is. A tájképet meghatározó gyepek nemcsak történelmünk részei, és nem csupán szénát szolgáltatnak haszonállataink számára, hanem különleges életközösségek lakóhelyei is.

Erdőterületeink és szántóink az elmúlt száz évben történt intenzív használat következtében természetes szerkezetüket elveszítették, azok megfelelő és szakszerű visszaalakítása időt, munkaerőt és gépeket igényel.

A több mint 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból nemcsak a munkához szükséges gépek kerültek beszerzésre, hanem többek között megtörtént vagy folyamatban van a kisvizes élőhelyek rekonstrukciója 124 hek- táron, a természetes gyepek rekonstrukciója 652 hektáron, szántók helyreállítása 76, erdei élőhelyek fejlesztése 464 hektáron, valamint korszerű gazdálkodási központ létesül Bodrogkeresztúron.

A fejlesztések Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Fony, Mogyoróska, Olaszliszka, Regéc, Sátoraljaújhely, Szegi, Tarcal, Tiszaladány és Tokaj települések községhatárait érintik, ahol mintegy 1316 hektár rét, legelő, erdő, szántó, mocsár és vízállásként nyilvántartott terület kezelésére kerül sor a természetközeli állapotok helyreállítása érdekében.

(A borítóképen: Többféle gép segít a területkezelésben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában