Apák napja

2021.06.20. 13:04

Egyre inkább fontossá válik a családcentrikusság

Jelentős változások figyelhetőek meg az apákkal kapcsolatos elvárásokban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A napjainkban elterjedő „új apa” figura számára az apaság a kenyérkeresésen túl egyre inkább magában foglalja a gyermekek életében betöltött aktív, gondoskodó szerepet. A munkahelyi és a családi igények azonban sokszor szerepkonfliktushoz vezetnek.

Anyai elvárások

Nemzedéki kutatást indított a KSH Népességtudományi Kutatóintézete Kohorsz ’18 néven (kohorsz = nemzedék), amely a 2018/19-ben született gyermekek felnövekedését követi nyomon. A hosszú távú, napjainkban is tartó felmérés nemcsak a magyarországi gyermekvállalási és gyermeknevelési körülményeket vizsgálja, hanem igyekszik feltérképezni a gyermekek fejlődését a csecsemőkortól meghatározó szülői, családi és társadalmi sajátosságokat is. A tízezer fős mintán indult felmérés eddig megjelent részeredményeiből azokat válogattuk ki, amelyek az apák családon belüli szerepét elemezték.

A korábban született tanulmányok azt támasztják alá, hogy a társadalom nagy része egyfajta kettős szerepet vár el az apáktól: a hagyományos kenyérkereső tevékenység mellett legyen egyben családcentrikus is.

A szerepek közül a Kohorsz ’18 kutatásban részt vevő várandós anyák egyértelműen a családcentrikus apát részesítik előnyben a kenyérkeresővel szemben.

A megkérdezettek közel 80 százaléka gondolja úgy, hogy egy apa ugyanolyan jól el tud látni egy kisgyermeket, mint egy anya. Sőt, közel hasonlóan magas arányban értenek egyet azzal is, hogy egy férfi számára sokkal fontosabb több időt tölteni a családjával, mint pluszmunkát vállalni. Ezzel összhangban magas arányban utasítják el a „hagyományos” férfiszerepet: a várandósok legnagyobb része legalábbis nem ért egyet azzal, hogy a legfontosabb cél egy férfi életében sok pénzt keresni. Jelentős számban utasították el azt is, hogy a legfontosabb döntéseket a családban a férfinak kell meghoznia.

Megdőlő közhelyek

Arról, hogy az apák miként vélekednek a rájuk vonatkozó sztereotípiákról, egy másik részkutatás igyekezett válaszokat találni. Többek között olyan kérdések alapján, hogy mennyire jellemző a kisgyermekes családokra a patriarchális, azaz apaközpontú berendezkedés, illetve hogy a szülők közösen hoznak-e döntéseket.

A válaszok alapján utóbbi látszik érvényesülni, ugyanis az apáknak csupán 12 százaléka gondolta úgy határozottan, hogy egy családban a férfié a döntés feladata.

A másik sokat hangoztatott közhely igazságtartalmát, amely szerint a férfiaknak csak a karrier és a pénz a fontos, sem a korábbi, sem a mostani elemzés nem támasztja alá. A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy az apák közel fele nem fogadja el azt az állítást, hogy egy férfi számára a pénzkeresés az elsődleges cél, csupán 5 százalékuk értett ezzel teljesen egyet.

Bár Magyarországon jellemző a nők nagyarányú munkaerőpiaci részvétele, a hagyományos társadalmi szerepeknek megfelelően a háztartási feladatok többsége a munka mellett továbbra is a nőket terheli. Más a helyzet azonban a gyermek ellátásának a megítélésében.

Közös idő

A válaszadó családapák nagyobb része, 63 százaléka vélte úgy, hogy ugyanolyan jól el tudna látni egy kisgyereket, mint az anyák, és csak kevesen fogalmazták meg azt, hogy ezen a területen egyáltalán nem tudnak jól helytállni. Sőt, az apák több mint fele teljesen ellenzi azt az állítást is, hogy a férfiaknak nehéz a gyengédségüket, az érzelmeiket kimutatni egy kisbaba felé. Csupán ötödük gondolta úgy, hogy ez bizony nehezére eshet.

Abban, hogy a gyermeknevelési, gyermekgondozási feladatok a háztartási munka részének tekinthetők-e, megoszlanak a kutatói vélemények. Vizsgálatok igazolják azonban, hogy a férfiak a gyermekekkel kapcsolatos tevékenységeket szívesebben végzik el, mint a háztartási teendőket. Ezen belül is leginkább a szórakoztató tevékenységekben vesznek részt: a házon belüli játékban, a gyermek tanítgatásában, a vele közös zenés vagy táncos aktivitásban és a közös olvasásban.

A Kohorsz ’18 kutatás harmadik szakaszában, a kezdetek óta eltelt másfél év után arról kérdezték az apákat, hogy összességében hogyan látják a cseperedő gyermekükkel eltöltött idő mennyiségét.

Válaszaik alapján egyértelműsíthető: 70 százalékuk számára kevesebb, mint szeretné.

(A borítóképen: Az édesapák is igénylik, hogy több időt töltsenek együtt gyermekeikkel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában