Covid-19

2021.06.03. 09:00

Egy napon két oltóbusz is járt Encsen

Nem kevesebb mint 330 ember kapta meg a vakcinát a buszokon.

Hegyi Erika

Bár az encsi embereket folyamatosan oltották a háziorvosi rendelőkben és a miskolci oltóközpontban, de szükség volt más megoldásra is. Mikola Gergelytől, az abaúji város polgármesterétől megtudtuk, május 12-én két oltóbusz járt Encsen, és nem kevesebb mint 330 ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát az egészségügyi munkatársaknak köszönhetően.

– Több civil szervezet, köztük az InDaHouse Egyesület vezetője is megkeresett, hogy a nehéz körülmények között élő embereket is segítsük valamiképpen abban, hogy megkaphassák a védőoltást. Az egyesület egyébként a térség hátrányos helyzetű gyermekeinek fejlesztését végzi évek óta. Kezdeményezték, hogy Encs Fügöd városrészében, a szegregátumban élőket regisztráljuk. Ezután felvettem a kapcsolatot az Encsi Járási Hivatal vezetőjével, és az ő segítségével sikerült elérni, hogy oltóbusz érkezzen a városba. Nem is egy, hanem rögtön kettő, mert addigra már 360 regisztráltunk volt. Nem sokkal ezután megkeresett a megyei védelmi bizottság, majd a katasztrófavédelem is, hogy számíthatunk a buszokra. Két-három napunk maradt, hogy mindent előkészítsünk, megszervezzünk, és minden regisztrált embernek időpontot adjunk. Ebben természetesen segítettek a háziorvosok és az Encsi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai is – szólt az előzményekről a polgármester.

Janssen érkezett

Hozzátette: kissé megijedt, amikor kiderült, hogy nem Pfizer-vakcinákat hoznak a buszok, hanem Janssent. Az emberek ugyanis az előbbire számítottak, hiszen azok a buszok, amelyek korábban a térségben jártak, például Baktakéken, azt a vakcinát biztosították. A Pfizerre egyébként nagy lett volna az érdeklődés, ha azt hoztak volna, kétszer annyi embert is be tudtak volna oltani, jegyezte meg Mikola Gergely.

Két-három napunk maradt, hogy mindent előkészítsünk, megszervezzünk – Mikola Gergely

– Végül elfogadták az emberek a Janssen, amerikai vakcinát is, főleg a fiatalok, és azok, akiknek rövid időn belül szükségük volt a védettségi igazolványra, de azok is elégedettek voltak, akik nem szerettek volna keleti vakcinát kapni. A Janssen nagy előnye, hogy egydózisú, így ez is növelte a népszerűségét. Az utolsó pillanatban ugyan voltak, akik visszamondták, de így is több száz embert sikerül beoltani a két buszon. Most már elmondható, hogy Encs lakóinak több mint 50 százaléka megkapta a védőoltást – jelezte a polgármester.

Mindenki jöhetett

Elmondta azt is, hogy ezen a napon nemcsak az Encsen élő embereket oltották, hanem a környező településekről is érkeztek, többek között Méráról, Ináncsról, Csobádról, Krasznokvajdáról és Fulókércsről. Őket a járási hivatalon keresztül sikerült mozgósítani.

– Érdekes történet, hogy egy Balaton környékén élő ember épp a megyénkben tartózkodott, és amikor az interneten meglátta, hogy Encsre jönnek az oltóbuszok, bejelentkezett, és meg is kapta a vakcinát. Volt, aki Kazincbarcikáról utazott hozzánk az oltásért, mert sportversenyre készült, és szüksége volt a védettségi igazolványra, hogy részt vehessen a maratonon. Több ehhez hasonló kérés is befutott hozzánk, természetesen mindenki jöhetett oltásra, aki akart. A hátrányos helyzetű emberek közül is sokan az oltóbuszon kapták meg a vakcinát, sokan már előtte, a háziorvosi rendelőben. Olyanok is akadtak, akik az utolsó percekben megijedtek az oltástól, mert különféle álhíreket olvastak az interneten. Azóta azonban nőtt a vakcinák elfogadottsága, mert az emberek látták, hogy semmi baj nem történt azokkal, akik megkapták az oltást. Így az oltóbuszok ittjárta után sokan regisztráltak – sorolta Mikola Gergely.

Hozzátette: a regisztrálásban az önkormányzat munkatársai is segítettek. Abaújdevecser városrészben és Fügöd városrészben több mint 60 embert regisztráltak, hogy megkaphassák az oltást. Bár okostelefonja majdnem mindenkinek van, de nem mindenki rendelkezik megfelelő digitális kompetenciával. A fő probléma inkább az, ahogy még mindig sokan tartanak a vakcinától.

Sok beteg volt

– Pedig a járvány harmadik hulláma nálunk is komoly problémákat okozott. Sokan kerültek kórházba, és a tavaszi hónapokban több embertársunkat veszítettük el. Én magam is megfertőződtem, komoly tünetekkel feküdtem otthon 18 napig, úgyhogy tapasztalatból mondhatom, az oltás sokkal jobb, mint a betegség. A közmunkásaink közül is többen ágynak dőltek, ez pedig gondot okozott a város rendben tartásában. A járvány azonban már nálunk is csendesedik, ugyanúgy, ahogy az egész országban, és nagyon reméljük, hogy a nyári programjainkat mint a gyermeknapot a színházi előadásokat és koncerteket meg tudjuk tartani – tette hozzá reményteljesen a polgármester.

(A borítóképen: Sok embert sikerült beoltani a buszokon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában