Településfásítási Program

2021.04.02. 07:00

Több mint ezer fát ültetnek el

A tavaly elindított Településfásítási Program nem csak folytatódik, de duplájára emelték a keretösszeget.

Horváth Imre

20201022 Sajóvámos fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Az őszi és a tavaszi időszakban a Településfásítási Program keretében országszerte mintegy 500 településen ültetnek fákat. képen: dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Váradi Lajos Sajóvámos polgármester, Demeter Zoltán országgyűlési képviselő

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

A duplájára emeli a Településfásítási Program keretösszegét az Agrárminisztérium, ami így eléri az egymilliárd forintot – jelentette be az erdők világnapja alkalmából közösségi oldalára feltöltött videójában Nagy István tárcavezető.

A Településfásítási Program első ütemében 12 ezer darab sorfát ültettek el 475 településen. Nagy István hangsúlyozta, a nagy sikerre való tekintettel a kezdeményezés duplájára emelt keretöszszeggel folytatódik. A 2021- ben induló második ütemben kétszer annyi, összesen 24 ezer sorfát igényelhetnek a 10 ezer fő alatti települések. Ezzel Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programja valósulhat meg.

Az igénylések 2021 júniusában indulnak, az ültetések pedig 2021 őszén és 2022 tavaszán valósulnak meg. Ismét 19 fafajból választhatnak az érdeklődők. A minisztérium most is teljes ültetési csomagot biztosít, amely a nagy méretű földlabdás sorfa mellett annak tárolását, nevelését, szállítását és az ültetéshez szükséges eszközöket (mint támasztókaró, mulcs és favédő rács) is tartalmazza. A miniszter szerint a tárca célja, hogy népszerűsítse a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásait és javítsa a települések környezeti állapotát.

Megyénkben összesen ötven település nyert fákat a Településfásítási Program során, ez közel 1400 fát jelent megyei szinten, tájékoztatott megkeresésünkre az Agrárminisztérium. Ez azt jelenti, hogy a nyertes települések száma és a telepítendő fák száma tekintetében is megyénk szerepel a legjobban. 25 településen tavaly ősszel ültették el a fákat, míg a másik felén most tavasszal zajlik az ültetés. A települések nagy része 30 fával gazdagodott, a kisebb településeken fordult elő ennél kevesebb ültetése.

Felsőregmec például 28 fával gazdagodott, amelyek között van díszalma, díszkörte, fehér eper, gömbszivarfa, királydió, korai juhar és lepényfa is. Felsővadász 30 fája nagylevelű hárs, korai juhar és lepényfa, míg Forrón főként nyírfákat ültettek. Mályi 30 ezüsthárssal gazdagodott, Múcsony köztereire gömbszivarfák és pusztai szil került. Galvácson 30 amerikai hársfát, Halmajon ugyanennyi magas kőrist, Kányon pedig királydiót ültetnek a tavasz folyamán, míg Szuhakálló például kislevelű hársfákkal gyarapszik.

(A borítóképen: Faültetés Sajóvámoson tavaly októberben)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában