Iskolanyitás

2021.04.14. 14:00

Sokan nem engedik gyermeküket iskolába

A szülők féltik a gyermekeiket a járvány miatt, azonban sokan nem tudnak tovább otthon maradni velük.

Hegyi Erika

Budapest 20151217 Sportlövészet Lövészet 2015 Ősz Interjú Péni István Sportlövő bajnokkal Péni István iskola Fotó: Szabó Miklós Nemzeti Sport

Fotó: MW

Több iskolában is jelezték a szülők, hiába nyitnak ki az intézmények április 19-én, nem engedik gyermeküket iskolába. Attól félnek, hogy a gyerekek hazaviszik a vírust, vagy maguk betegszenek meg. A harmadik hullámban ugyanis háromszor annyi gyermek került kórházba koronavírus-fertőzés miatt, mint korábban.

Egy miskolci édesanya – aki kérte, a nevét ne írjuk meg – azt mondta lapunknak, kettős érzés van benne az iskolanyitással kapcsolatban. Egyrészt ő is félti a gyermekeit, hiszen a brit mutáns vírus veszélyesebb, mint az eredeti, de tarthatatlan az az állapot is, hogy két alsós gyermeke, akik még nem tudnak önállóan tanulni, több hete otthon vannak.

Nehéz hétköznapok

– Folyamatosan tanulok velük, közben az én munkahelyemen is rengeteg munka van, amit vezetőként mind nekem kellene megoldanom, de közben délelőtt ebédet is főzök. Tavaly megengedték a férjemnek, hogy itthonról dolgozzon, de az idén nem. Van úgy, hogy egyedül kell hagyni a gyerekeket 1-2 órára, és nagyon ritkán a 70 éves anyósom is besegít néhány órára – sorolta a gondokat az édesanya. Elmesélte, hogy a barátnője az egészségügyben dolgozik, és a kollégáival azt a megoldást választották, hogy kibéreltek egy lakást, felfogadtak egy tanítónőt, aki napközben foglalkozik a hét gyermekkel. Egyszerűen nem találtak más megoldást.

Nem olyan hatékony

A miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola igazgatója, Mariscsák István lapunknak elmondta, felmérést nem készítettek, hogy aggódnak-e a szülők az iskolanyitás miatt, és egyelőre jelzés sem érkezett hozzá ezzel kapcsolatban. Mint mondta, azt azonban tudja, hogy a szülőknek nem könnyű most, hogy a gyerekek otthon vannak.

– Véleményem szerint nagyon nehéz lenne megoldani a hibrid oktatást, ami azt jelentené, hogy az osztály egyik fele jelen lenne, a másik pedig otthon, kamerán keresztül követné a teremben történteket. Ráadásul az online oktatás nem annyira hatékony, mint a jelenléti. A szülőknek eddig is lehetőségük volt arra, hogy orvosi igazolással otthon tartsák gyermekeiket a járvány miatt. Azonban a diákok vágynak a közösségbe, hiszen hiányoznak nekik a barátok és a közös sportolás, egyéb programok – fogalmazott az igazgató.

Konzultáció után

Dr. Simkó Róbert, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Házi Gyermekorvosi Szövetség (GYAPOSZ) elnöke úgy fogalmazott, megérti azokat a szülőket, akik aggódnak az iskolanyitás miatt.

– Több mint egy éve tart a járvány. Nyáron azt hittük, hogy túl vagyunk a nehezén, most pedig, a harmadik hullám sokkal több áldozatot szed, mint az első vagy a második. Azonban azt is tudni kell, hogy bár néhány gyermek esetében komoly tüneteket okoz a vírus, de általában most is elmondható, hogy a vírus a gyerekek esetében nem okoz komoly lefolyású betegséget. Ha a gyermeknek valamilyen krónikus betegsége van, akkor a szülő mindenképpen konzultáljon a kezelőorvossal, és közösen hozzák meg a megfelelő döntést – hívta fel a figyelmet az elnök.

Jelezte: tehát valamennyi kockázata van az iskolanyitásnak, de egyelőre nem áll rendelkezésünkre olyan vakcina, amivel a legfiatalabb korosztályt is meg lehetne védeni. A Pfizer–BioNTech már beadta a törzskönyvezési kérelmet annak érdekében, hogy vakcinájukkal a 12 évesnél idősebb gyermekeket is be lehessen oltani, de az engedélyezés időbe telik, és akkor az még mindig nem vonatkozik a 12 évnél fiatalabb korosztályra.

A gyermekorvos megjegyezte, az iskolanyitás kapcsán azt is figyelembe kell venni, hogy az online oktatás idején a szülők jelentős része nem tud dolgozni, és hogy ez az oktatási forma valószínűleg nem olyan hatékony, mint a hagyományos.

Igazolt hiányzás

A szülők most is dönthetnek úgy, hogy nem engedik a gyermekeiket közösségbe, mondta a napokban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az egyik tévécsatornának nyilatkozva. Arra a felvetésre, hogy szakmai szervezetek azt javasolták, a szülők dönthessenek arról, visszaengedik-e a gyereket az általános iskolai oktatásba, az államtitkár azt felelte: ez szeptember óta így van. Amikor a kormány kiadta a tanévre vonatkozó protokollt, akkor teljesen világossá tették, hogy ha egy szülő úgy dönt, hogy a járványügyi helyzetre hivatkozva nem viszi be a gyerekét az iskolába, akkor ez igazolt hiányzásnak tekinthető.

(A borítóképen: Jó lenne ismét tábla mellett tanulni, de féltik a gyerekeket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában