újranyitás

2021.04.10. 17:30

Reális a nyári nyitás

A víruskutató szerint június elejére lecseng a járvány harmadik hulláma.

Hegyi Erika

20210407 Miskolc fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Egy újranyitott ékszerüzlet kirakatát rendezik Miskolcon

Fotó: Vajda János

Gyakran halljuk ezekben a napokban, hogy nyáron már nyithat az ország, utazhatunk, szállodai szobát foglalhatunk, étteremben vacsorázhatunk, de akár koncertre és színházba is mehetünk.

Rusvai Miklós víruskutató, egyetemi tanár az Északnak jelezte, ennek reális az esélye. Május végére ugyanis a harmadik hullám minden bizonnyal lecseng, a védőoltásoknak köszönhetően pedig elég ember lesz immunizált ahhoz, hogy szabadabban élhessünk.

– Május végére, de legkésőbb június elejére elérhetjük a tavaly szeptemberi számokat, vagy akár a tavaly májusi számokat is, amikor szintén nyitottunk. Az időjárás is a kezünkre játszik majd, reméljük, hogy meleg, száraz nyárnak nézünk elébe. Tehát mindezt figyelembe véve nem túlzás júniusi nyitásról beszélni – fogalmazott a víruskutató.

Mehetünk fodrászhoz

Kérdeztük tőle, nem növeli-e a fertőzöttek számát az, hogy kinyitottak a szolgáltatók és a nem létfontosságú termékeket kínáló üzletek.

A szakember hangsúlyozta: tulajdonképpen nem enyhítésről, hanem sokkal inkább szigorításról van szó. Azzal, hogy négyzetméter-alapúvá tették az üzletekben való tartózkodást, csökkentették a zsúfoltság kialakulását. Az magában nem jelent veszélyt, ha be lehet menni a cipő- vagy a könyvesboltba, ha ott az emberek nem tartózkodnak egymáshoz túl közel, és betartják az érvényben lévő járványügyi szabályokat. Azok a szolgáltatók, amelyek eddig zárva voltak, cseppet sem jelentenek nagyobb kockázatot, mint például a taxik, ahol egy köbméteres légtérben akár 3-4 ember is tartózkodik egyszerre. A taxiban sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve az utasok és a sofőr is, mint például a fodrászatban, ahol a fodrász egyszerre egy ember frizuráját készíti.

A víruskutató rámutatott: az eddig érvényben lévő megkülönböztetés az egyes szolgáltatók között járványtani szempontból nem volt indokolt.

A számok beszélnek

A háziorvosok a napokban arról számoltak be az Északnak, hogy sokan nem fogadják el a felkínált AstraZeneca-oltást, a vakcináról szóló kedvezőtlen hírek miatt, tudniillik, hogy állítólag növeli a vérrögképződés és a trombózis veszélyét.

Rusvai Miklós figyelmeztetett: várjuk meg a hivatalos vizsgálat eredményét. Egyelőre minden vizsgálat azt igazolja, hogy ettől az oltóanyagtól sem kell félni, annak ellenére, hogy mára ellenérzés alakult ki vele szemben. Bár épp emiatt nagyon nehéz az emberek meggyőzése a sokat mondó számokkal.

– Eddig több mint 43 millió embert oltottak be világszerte az AstraZeneca-vakcinával, közülük 80 trombózisos esetet állapítottak meg, és 15-en haltak meg. Ha találomra választunk ki ugyanennyi embert, akik nem kaptak oltást, körülbelül ugyanennyi lesz a trombózisos és a halálos esetek száma. Sajnos az emberek fenntartásait nehéz megváltoztatni, ha már kialakult bennük a negatív kép, hiszen mondhatják, hogy mi történik, ha ők lesznek a tizenhatodikok, akik meghalnak. A számokat azonban mindenképpen el kell nekik mondani, ennél meggyőzőbb érvünk nem lehet – szögezte le a szakember.

Hozzátette: sokan konkurenciaharcot sejtetnek az AstraZeneca körül kialakult lejáratás mögött.

Ők is védettek

Olvasóink kérdezték, ha az oltás után nem tapasztaltak oltási reakciót, az talán azt jelenti, hogy nem lettek védettek? Rusvai Miklós jelezte: ettől nem kell félni, ők ugyanolyan védettséget szereznek, mint azok, akik oltás után belázasodnak, fáj a fejük, vagy egyéb tüneteket észlelnek. Az emberek 60 százalékának azonban nincs oltási reakciója. Ők a szerencsések, mert kevésbé érzékenyek a felvett vakcinára.

A napokban szóba került, hogy a gyermekek koronavírus elleni oltása is indokolt lenne, hiszen közülük is egyre többen betegszenek meg.

A szakembertől megtudtuk, külföldön már tesztelik a 12-18 év közöttieket, van, ahol már a 6 és 9 év közöttieket is, azaz a vakcinavizsgálat klinikai fázisa megindult a fiatalabb korosztályban is.

Az emberek 60 százalékának azonban nincs oltási reakciója

Rusvai Miklós

– Remélem, hogy a szeptemberi iskolakezdésre hazánkban is lesz forgalomban olyan vakcina, amivel a gyerekek olthatóak lesznek – tette hozzá a víruskutató.

(A borítóképen: Kirakatrendezés közben az egyik miskolci, újranyitott belvárosi ékszerüzletben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában