Időjárás

2021.04.06. 11:30

Nem áprilisi tréfa, szakadt a hó

Szélsőséges, de nem példa nélküli a tavaszi hóesés hazánkban.

Fotó: Bujdos Tibor

Erőteljes hidegfront érte el Miskolcot, és az egész Észak-magyarországi térséget, amely hóréteggel együtt érkezett kedden reggelre. A közlekedésben nem okozott különösebb problémát a télies csapadék, amely még mindig kitartóan esik. Az MVK Zrt. járatain, az autóbusz és villamosvonalakon nincs fennakadás, de előfordulhatnak kisebb késések.

Újra élesedett a hóügyelet

Az téli síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatokat november 15. és március 15. között végzi a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft., korábban azonban március 31-ig meghosszabbították tevékenységüket.

A havazás miatt pedig kedden reggel 8 órától újra élesítették a rendkívüli szolgálatot egészen szerdán reggel 6 óráig – tudtuk meg az ügyeletes diszpécsertől. Elsősorban a hegyvidéki utcák buszútvonalainak síktalanítására koncentrálnak. Az MVK Zrt.-vel folyamatosan tartják a kapcsolatot, a szakemberek jelenleg is dolgoznak az utakon.

Hamar elolvad

Kezdetben jobbára erősen felhős, borult égre számíthatunk, majd a déli óráktól kezdve északnyugat felől jelentősen csökken a felhőzet – tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legtovább a Tiszántúlon marad felhős az ég. A csapadéksáv délkelet felé helyeződik, délelőtt még főként az északkeleti, keleti, illetve a délnyugati megyékben fordulhat elő eső, havas eső, hó, majd fokozatosan megszűnik a csapadék. A kialakult hóréteg gyorsan elolvad. Az északi, északnyugati szél erős, helyenként átmenetileg viharos lesz, napközben ugyanakkor fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

Már májusban is volt

A Magyarország területén lehullott legkésőbbi hó, amit feljegyzések említenek 1918. június 18-án volt – írja az eumet.hu. Feljegyzések szólnak hóesésről 1913. augusztus 13-án is (Zirc), bár ezt akár hívhatnánk a legkorábbi hóesésnek is. A legkésőbbi havazás adatai: május 25. (Pécs, 1913), május 27. (Kékes), illetve május 30. (Kőszegi-hg., 2009). Hazai rendszeres mérések a Föld történetének évmilliárdjaiból mindössze a legutóbbi 140 évéből állnak rendelkezésre, ami tehát csak egy “hangyányi” időszak. Ugyanakkor jóval korábbról is léteznek mérvadó feljegyzések. Az éghajlati statisztikák szerint, hazánkban az első hóesés átlagos időpontja november második, harmadik dekádjára, az átlagos utolsó hóesés időpontja pedig március utolsó dekádjára esik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában