tavaszi takarítás

2021.04.14. 17:30

Hatalmas por lepte el sok helyen az utakat

A közútkezelő tájékoztatása szerint már elkezdték a takarítást és gépi seprést a főutakon.

Horváth Imre

Fotó: Bujdos Tibor

A közlekedők tapasztalhatják, hogy mind a közutakon, mind a járdákon sok helyen vastag rétegben áll a por. A fő közlekedési utak mentén, mint amilyen a 3-as, a 26-os, vagy éppen a 37-es, mindenhol ott az út szélén a fehér, szürke porréteg, amelyet az erősebb szél könnyen felkap. Még látványosabb a dolog lakott területen belül, Miskolcon például végig az utak, a járdaszigetek mentén áll vastagon, de a nagyobb kereszteződésekben is jól megfigyelhető az úttest azon részén, amelyet nem használnak az autók.

Romlik a levegő is

Ez a jelenség általában a tél végén szokott erős lenni, az időjárás és a közlekedés által összehordott por, homok, illetve a tél során kiszórt síkosságmentesítő anyag gyűlik össze. Ez nem csak a közlekedés és látvány szempontjából nem jó, de a levegő minőséget is rontja, hiszen az apróbb szemcsék könnyen a levegőbe kerülnek.

Éppen ezért tavasszal takarítani szokta a közútkezelő és az önkormányzatok is az utakat, amit eddig nem lehetett látni. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től így afelől érdeklődtünk, hogy várható-e portalanítás, úttakarítás megyénkben, és mikor.

„Társaságunk a téli üzemeltetés során vízben oldódó, kloridalapú síkosságmentesítő anyagokat használ, mely nem eredményez jelentős szilárdanyag-felhalmozódást az országos közutakon és azok mentén. Ennek ellenére Miskolc átkelési szakaszán minden tavasszal elvégezzük a kiemelt szegélyek melletti szennyeződés eltávolítását és gépi seprést. Az ütemezés szerint ezen munkálatok a 26-os Miskolc–Bánréve főúton megkezdődtek, amint azt az időjárás lehetővé teszi, tovább folytatódnak” – válaszolták a Közútnál megkeresésünkre.

(A borítóképen: Van mit takarítani az utak mentén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában