Gyász

2021.04.20. 12:00

Elhunyt a korábbi komlóskai polgármester

Elhunyt Köteles László, Komlóska korábbi polgármestere, aki 1994-ben az ország legfiatalabb településvezetőjeként, alig 21 évesen került ebbe a tisztségbe, amelyet 25 éven át, 2019-ig töltött be.

Bódisz Attila

Forrás: FB

A pár száz lelkes ruszin kistelepülés az irányítása alatt vált elnéptelenedő faluból országosan ismert, gyakran példaként emlegetett közösséggé. Sokan és sokszor méltatták magával ragadó lendületét, hihetetlen munkabírását és eltökéltségét. Polgármestersége idején Komlóska folyamatosan épült, fejlődött, elsősorban a helyi erdőszövetkezet, valamint szociális szövetkezet révén munkahelyek létesültek és idegenforgalmi célponttá is vált. Nemcsak saját szülőfaluja iránt volt elkötelezett, hanem a vidék Magyarországa, azon belül is a kistelepülések érdekeit igyekezett képviselni. Olyan országos akciók kötődnek a nevéhez, mint a kisposták megmaradásáért indított mozgalom, amelyhez 911 település csatlakozott, vagy a nemzeti és az engesztelő zarándoklat. Ugyancsak országos figyelem kísérte a 2008-ban létrehozott komlóskai adóparadicsom kísérletét, amellyel az önkormányzat anyagi stabilitását és fejlesztési forrásait igyekezett biztosítani. Kezdeményezte a település fölötti Sólyomvár feltárását, Komlóskán jött létre az első falusi bölcsőde, és ott működött az ország egyik legkisebb iskolája is. A komlóskai önfenntartó ökofalu modellel a falumegújítás magyarországi versenyében magyar bajnoki címet szereztek 2013-ban, 2014-ben pedig Svájcban átvehették a falumegújítás európai díját is. Elkötelezett volt a ruszin hagyományok iránt, és mélyen vallásos életet élt. Vállalkozóként is sikeres volt, a családja által működtetett Sólyomvár lak 2017-ben a Szállás.hu-nál az Év szállása szakmai díj 1. helyezését érte el.

2003-ban házasodott meg, két gyermeke született. Az utóbbi időben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagjaként leginkább a térségi közéletben vállalt szerepet.

Köteles László 48 éves volt.

(A borítóképen: Köteles László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában