Fejlesztőprogram

2021.04.25. 13:00

Bérlakások a jobb élet reményében

Fejlesztőprogram indult Hidasnémetiben, melynek segítségével szakmát szerezhetnek és bérlakáshoz juthatnak az emberek.

Hegyi Erika

Forrás: PH

Megyénkben 28 településen folyik úgynevezett Komplex Telepprogram, van, ahol már évekkel ezelőtt elkezdődött, máshol nemrég indult. Utóbbiakhoz tartozik Hidasnémeti. A program legfőbb célja, hogy a községek szegregációs mutatói javuljanak, az emberek szerezzenek valamilyen képzettséget, ezáltal nőjön a foglalkoztatás. A program nagy figyelmet fordít a közösségfejlesztésre és a lakhatási körülmények javítására is.

Kevés a munkahely

Hidasnémeti megyénk északi határán fekszik, a magyar–szlovák határtól 4, Miskolctól 60 kilométerre, mondta az Északnak Zsótér Zita szociális munkás, fejlesztőpedagógus, a humán fejlesztési projekt szakmai vezetője. Jelezte, a közel 1200 fős település utcái rendezettek, tiszták, mely gondosságra utal. Az elmúlt évtizedekben átalakult a térség munkaerőpiaci helyzete. Megszűntek a határ közelsége miatti vámos és határőr munkakörök, kevesebb a vasúthoz kapcsolódó foglalkoztatás is. Az utóbbi években többen a határ túloldalán próbáltak szerencsét, és munkát kaptak Szlovákiában. A magyar oldalon működő vállalkozók száma alacsony, így itt nehéz munkához jutni. A településre beköltöző családok a gyermekeiket többnyire Szlovákiába viszik, így Hidasnémeti oktatási intézményeiben a gyermeklétszám egyre csökken. A nehézségek ellenére a Becse Csaba polgármester által vezetett település számos sikeres, uniós és hazai fejlesztőprojektben vett és vesz részt. A környékbeli, nagyobb településeken meghirdetett állások a magasabb iskolai végzettség igénye, valamint a magas közlekedési költségek miatt nehezen elérhetőek.

Egészségnap is lesz

– A település polgármestere elkötelezetten küzd a községben élők helyzetének javulásáért, az itt lakók boldogulásáért. Munkáját nagymértékben segíti a fenti problémákra reagáló Széchenyi 2020 program keretében elindított projekt szakmai terve, amely konzorciumban valósul meg, az önkormányzat munkáját a Talentum Gyermek és Ifjúsági Közösségekért Egyesület segíti. A bevont partnernek évtizedes tapasztalata van a hátrányos helyzetű emberekkel való együttműködésben. A program humán eleme az elmúlt év szeptemberében indult el, azonban a járványhelyzet miatt az eddig tervezett rendezvényeket nem tudtuk megszervezni. Tervben van sportnap, falunap és egészségnap. Utóbbi alkalmával különböző szűrővizsgálatokon vehetnek majd részt Hidasnémeti lakói. A program helyi lebonyolítását szociális munkások segítik, ők folyamatosan kapcsolatban vannak a programba bevont emberekkel, segítve őket mindennapi ügyeik intézésében és egyéni képességeik fejlesztésében – világított rá a program elemeire Zsótér Zita.

Hozzátette: a szakmaszerzés és képességfejlesztés érdekében képzések és tréningfoglalkozások folynak a községben. A helyi szakemberek javaslatai, valamint az érintett emberek körében elvégzett felmérések alapján személy- és vagyonőr, targoncavezető, valamint intézménytakarító képzéseket indítottak el. Az első képzés rövidesen zárul, május elején harmincan tehetnek személy- és vagyonőr vizsgát Hidasnémetiben. Ezen a képzésen 34 fő kezdte meg a tanulmányait, és a hallgatók pozitív visszajelzést adtak az órákkal és a tanultakkal kapcsolatban.

A szakmai vezető elmondta azt is, hogy a vizsgát követően keresnek majd munkát az emberek, de van olyan hallgató is, akit már végzettségnek megfelelő munkakörben alkalmaznak. Az álláshirdetéseket folyamatosan figyelik a szakemberek is, melyről tájékoztatják az érdeklődőket.

A Komplex Telepprogram különböző beruházásokat is tartalmaz. Erről Prácser László, az infrastrukturális projekt szakmai vezetője beszélt az Északnak.

Bérlakásokkal segítenek

Kialakítottak egy szolgáltatópontot, ahol a szociális munkások dolgoznak. Emellett sikerült akadálymentessé tenni a falu közösségi házát, valamint rendbe tenni a falu központi részét és a szegregált településrészeket összekötő utat.

– Emellett természetesen az infrastrukturális projekt legfontosabb eleme a bérlakásprogram. Az önkormányzat négy lakást újított fel, továbbá két lakást épített, melyeket szociális bérlakásként fog majd működtetni. A lakásokhoz a programban részt vevő családok pályázati úton juthatnak hozzá, melynek rendszerét az önkormányzat bérlakásrendelet formájában szabályozza – jelezte Prácser László.

A projektvezetők hangsúlyozták, mivel Hidasnémeti közössége sok szempontból erős, jó közösség, a legfontosabb hosszú távú hatás az elsődleges munkaerőpiacba való bekapcsolódás, melynek igazi eredményei a járványt követően mutatkozhatnak meg. A program eredményeiként amellett, hogy javul a település munkaerőpiaci helyzete, a hat lakás kialakításával a lakhatási körülmények is javulnak. Remélik, hogy a későbbiekben a projekt esetleges folytatásával további bérlakásokat lehet majd kialakítani.

(A borítóképen: Az egyik felújított bérlakás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában