Borsodi Vágta futam

2021.03.06. 08:00

Új lóversenypálya épül

Önkormányzati támogatással és társadalmi összefogással készülnek a Borsodi Vágta futamaira.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Olvasónk küldte

Az országos nagy rendezvény, a Nemzeti Vágta vidéki előfutamainak egyike a Borsodi Vágta, amelyet minden évben megrendeznek, bár ez tavaly augusztusban már csak zárt kapuk mellett történhetett meg. Évek óta töretlen a sikere a rendezvények, amelynek népszerűségét mutatja, hogy több ezer ember kíváncsi általában a versenyre – tudtuk meg Tirk Tamástól, Hernádkak polgármesterétől. Az előfutam első három helyezettje nyeri el a lehetőséget, hogy mehet a Nemzeti Vágtára. A Borsodi Vágta főszervezője a Belegrád Fejlesztésért Alapítvány, melynek közreműködő partnere az önkormányzat. A polgármester reményét fejezte ki, hogy talán idén augusztusban már nézők részvételével rendezhetik meg a vágtát.

Elkezdődtek a munkálatok

Korábban egy olyan területen kapott helyett a verseny, amely kívül esett a település határán, a 37-es utat Belegráddal összekötő szakasz melletti zöldterületen. Azt szeretnék, hogy a község is bekapcsolódjon az eseménybe. Tehát elérkezett az ideje annak, hogy végleges, saját önkormányzati tulajdonú ingatlanon, magasabb színvonalon biztosítsanak méltó helyet a rendezvénynek – hangsúlyozta a polgármester. A lóversenyre a legalkalmasabb helyszín a Potoczky-kúria egykori területe, amely hosszú ideje kihasználatlan és elhanyagolt. A tereprendezés célja továbbá a sok problémát okozó belvizes területek csökkentése. A mélyebben fekvő részeket termőfölddel kívánják feltölteni. Az elöregedett, beteg fákat pedig eltávolították. Az egységes kép megteremtése érdekében természetesen ezeket a növényeket pótolni szeretnék, a későbbiekben egy liget kialakítását tervezik – emelte ki Tirk Tamás. A lovak számára a homokos talaj a megfelelő, ezért a tereprendezés után homokkal borítják majd be területet. A cél egy olyan pálya kialakítása, amely minden igényt kielégít és akár más lovas rendezvény lebonyolítására is alkalmas lehet a jövőben. De nem csak lóversenyt rendezhetnek ott, önkormányzati ünnepség helyszínéül is kiválóan alkalmas lesz – vélte a polgármester. A beruházás teljesen önerőből készül. Olyannyira, hogy a képviselő-testület tagjai, helyi vállalkozók és lakosok együttes munkájának az eredménye lesz az elkészült pálya. Ezek az emberek önzetlenül, saját szabadidejüket feláldozva, eszközeiket biztosítva járulnak hozzá Belegrád fejlesztéséhez – fogalmazott a polgármester. Tehát az önkormányzati anyagi forrás biztosítása mellett társadalmi összefogásra volt szükség, ami nem maradt el. Ha idén lesz Borsodi Vágta, akkor azt már ezen az új helyszínen szeretnék megrendezni. Egyelőre csak a legfontosabb infrastruktúrát tudják biztosítani, ami az áramvételi lehetőség. A későbbiekben azonban kiszolgálóegységeket is terveznek. A munkálatok miatt lehetnek kellemetlenségek, például sárfelhordás, megnövekedett gépkocsiforgalom, esetleg zaj, emiatt a környéken élők türelmét kérte Tirk Tamás.

(A borítóképen: Itt lesz az új lóversenypálya)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában