építőipar

2021.03.31. 07:00

Itt a lakásfelújítási láz, jöhetnek a szakemberek

Az építőipari vállalkozók örülnek a növekedő megbízásoknak, csak annak nem, hogy kevés a jó szakember.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Az állami támogatásoknak köszönhetően olyan sok család szeretné felújítani a lakását, hogy egy felmérés szerint akár négy hónapot is kell várni egy-egy jó szakemberre. Borsod-Abaúj-Zemplén megye ebből a szempontból nem tartozik a legrosszabb megyék közé, itt az átlagos várakozási idő 137 nap, de Hajdú-Bihar megyében például akár 150 nap is lehet. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tavaly októberben jelentette be, hogy ez év januártól lakásfelújítási támogatással bővül az otthon­teremtési program. Az állam akár hárommillió forinttal, a költségek maximum 50 százalékáig hozzájárul a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújításához.

Csak nyárra

Megkerestünk néhány, megyénkbeli, lakásfelújítással foglalkozó vállalkozót. Tapasztalataik szerint vegyes a kép, van, aki érzi az állami támogatás hatását, van, aki nem. Az azonban probléma, hogy az építőiparban kevés a hozzáértő szakember az országban.

Kovács András tetőfedő, bádogos, ács az Északnak azt mondta, őt elsősorban nem azok keresik, akik az állami, lakásfelújítási támogatást kívánják igénybe venni. Tapasztalatai szerint inkább a csokot (családi otthon­teremtési kedvezményt) igénylők vannak nagyobb számban. Andrásnak panaszra azonban nincs oka, mert minden hónapra van egy-egy nagyobb munkája, azaz egy teljes tető megépítése, és ha valaki most keresi meg őt komolyabb megbízással, akkor azt június–júliusra tudja csak elvállalni. A megrendelések egyébként folyamatosan érkeznek be hozzá.

Csak jövőre

Családi házak építésével, felújításával foglalkozik Ungvári József kft.-je.

– A megrendelésekből észrevenni, hogy sokan élnének a lakásfelújítási támogatással – jelezte az Északnak. – Probléma azonban, hogy nem találunk elegendő és megfelelő szakembert. Sokan kiöregedtek, elmentek nyugdíjba, a fiatalabbak közül pedig többen is külföldön dolgoznak. Nincs utánpótlás, mert a fiatalabb generáció nem szívesen vállalja a kétkezi munkát. A megrendelés viszont egyre több, úgyhogy a jó szakemberek egyre leterheltebbek – sorolta Ungvári József.

A megrendelés egyre több, a jó szakemberek egyre leterheltebbek Ungvári József

Hozzátette: erre az évre már nem is tudnak új munkát elvállalni.

Havasi Gábor is lakások felújításával foglalkozik. Ő eddig egy kft.-nél dolgozott, de januárban magánvállalkozó lett, épp azért, mert számított arra, hogy az állami támogatásnak köszönhetően megnő az igény az építőipari munkákra. Így ő köti majd a szerződést, ő számláz. Többféle munkát ő is el tud végezni, de amihez nem ért, például víz, villany, gáz, azt a vállalkozókkal végezteti majd el. Egy ház teljes felújítására már van is megrendelése, és valószínűleg egy másik lakástulajdonostól is kap megbízást.

Két hónapra

Baglyos László egy egyéni vállalkozó számára veszi fel a rendeléseket. A lakásfelújításon belül szinte mindennel foglalkoznak. László tapasztalatai szerint dupla annyi megrendelést kapnak, mint az állami támogatás bejelentése előtt, hiszen sok család szeretne élni a lehetőséggel.

– Nagyobb munkákat már csak 2 hónapra tudunk felvenni. Kisebb, egy-két naposakat még be tudunk szúrni hamarabb is. Inkább a városokban érezhető a fellendülés, gondolom, ott van egy kis tartalék az embereknél, amit most beleforgatnak a felújításba. Azonban jó szakembert borzasztó nehéz találni, folyamatos hiányban szenvedünk. Leginkább az ácsokból és a hidegburkolókból van kevés. Még azt sem lehet mondani, hogy elhúzza őket a külföld, mert ma már itthon is jól lehet keresni, a kicsivel többért pedig nem érdemes kimenni másik országba. Azonban nincs utánpótlás, ez a legnagyobb baj – tette hozzá László.


Hétszáz új cég alakult

Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szak­szövetségének elnöke a Kossuth rádió hétfő reggeli műsorában elmondta: az országban az utóbbi egy hónapban 700 építőipari vállalkozás alakult. Ennek egyik oka, hogy a vállalkozások a járvány megszűntével komoly megbízásokra számítanak. Az elnök felhívta a figyelmet, hogy azoknak a családoknak, amelyek lakásfelújításban gondolkodnak, érdemes olyan céget választaniuk, amelyik többféle szakembert is tud biztosítani. Ez azért fontos, hogy ne a megrendelő nyakába szakadjon a különböző mesterek keresgetése, megbízása.

(A borítóképen: Panaszra nincs oka az építési vállalkozóknak, hónapokra előre tele a naptáruk munkával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában