cementgyár

2021.02.26. 13:30

Szeretnénk, ha nem felejtenénk el a múltat

Pályázatot írt ki a Zöld Kapcsolat Egyesület, régi fotókat várnak a cementgyár környékéről.

Hajdu Mariann

2014 0414 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Hejőcsabai Cement Művek.

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Fotó- és cikkpályázatot hirdetett meg a Zöld Kapcsolat Egyesület Miskolcon, céljuk Hejőcsaba ipartörténeti múltjának megőrzése, olvasható a kiírás a Facebookon.

– Családi, sajtó- és közösségi fotókat, írásokat, emlékeket várunk, hogy ne vesszen el örökre a múlt – mondta F. Nagy Zsuzsa, az egyesület munkatársa. Szeretnék bemutatni, hogy milyen volt annak idején, 1975-től napjainkig a környék, hogyan éltek a cementgyár szomszédságában, milyen emlékeik vannak a robbantásról, rakodásról, szállításról, a zöldfelületek gondozásáról, az állatvédelemről. A pályázat jeligéje: Hejőcsaba: Hej, HELY, a beküldési határidő pedig február 28. Mint a pályázati kiírásban fogalmaznak, a díjazásról még nem döntöttek.

– Szeretnénk, ha nem felejtenénk el, milyen volt akkor, régen a környéken élni. Biztosan készültek ilyen, az akkori életet és egyben az ipari múltat bemutató sorozatok. Én magam csak néhány cikket találtam a 90-es évek elejéről – mondta F. Nagy Zsuzsa, és megjegyezte, a képeket, írásokat, emlékeket a Facebookon és az egyesület honlapján szeretnék bemutatni.

F. Nagy Zsuzsa kifejtette, a környéken élők hosszú évtizedeken keresztül szenvedtek a por miatt, sokan, a mai fiatalok közül már nem is emlékeznek arra, hogy volt idő, amikor akár rajzolni is lehetett a leszálló porrétegbe, ami a tárgyakat borította a környéken.

A Facebookon megjelent pályázati kiírás közvetlen előzménye, hogy az egyesület a hejőcsabai cementgyártás ügyében pert vesztett a Pest Megyei Kormányhivatal ellen,a hejőcsabai cementgyár így akár már a közeljövőben elkezdheti a termelést.

(A borítóképen: A hejőcsabai cementgyár épülete)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában