Folyamatos fejlődés

2021.02.17. 16:30

Pácinban nem csak a krizantém különleges

Nem állt meg az élet, a pandémia idején is folytatódtak a fejlesztések.

Fotó: Urbán Ádám

– Pácint is megviseli, hogy a vírus okozta veszélyhelyzet meghatározza életének mindennapjait, de a helyiek fegyelmezetten tűrik a helyzetet, a Bárókert Óvoda, az általános iskola, a polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő és a boltok működnek – kezdte beszélgetésünket Gégény Zsuzsanna, a zempléni település polgármestere. – Az elmúlt hónapokban két alkalommal az önkormányzat tartós élelmiszert, tisztítószereket és arcmaszkot tartalmazó csomagot osztott a családoknak. A pandémia okozta megszorítások miatt a bevételeink csökkentek, a gépjárműadó összegének elvonását mi is megéreztük, de bízunk a kormány segítségében.

Minibölcsőde is épül

A polgármester kiemelte: „Szerencsére a megnyert pályázataink megvalósultak, illetve folytatódnak a különböző fejlesztések. A Vidékfejlesztési Programban elkészült a Bárókert Óvoda konyhájának teljes felújítása, a polgármesteri hivatal és a faluház korszerűsítése, napelemmel történő felszerelése. A Magyar Falu Programnak köszönhetően pedig felújítottuk a Hunyadi utcát, újabb korszerű eszközök jutottak az orvosi rendelőnek. Elkészült az üdülőövezethez vezető mezőgazdasági út, pályázatban vásárolhattunk egy MTZ traktort is, tartozékokkal együtt. Saját erőből játszóteret és kondiparkot építettünk. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban sikerrel pályáztunk minibölcsőde építésére, melynek átadására az idén sor kerülhet. Bővítettük a településen a térfigyelő kamera rendszerünket, s várjuk a ravatalozó felújítására, valamint az útkorszerűsítésekre lehetőséget adó pályázatok megjelenését.”

Gégény Zsuzsanna hozzátette, hogy a közmunkaprogram sok pácini családnak jelent munkahelyet, megélhetést. A Start közmunkaprogramban tanyasi csirketartással, tojástermeléssel, savanyúságtartósítással foglalkoznak. Közmunkában működik a virág- és zöldségkertészetük, a friss zöldségek az óvoda konyhájára kerülnek, a többletet pedig feldolgozzák, és a helyieknek kínálják megvásárlásra. Nagyon szép évek óta a krizantém viráguk is, melyet sokan keresnek.

A település vezetőjét arról is kérdeztük, milyen közösségi rendezvényeket, programokat terveznek 2021-re.

– A járvány miatt egyelőre lehetetlen tervezni, s bár reménykedünk a helyzet javulásában, de reményekre nehéz építeni – válaszolta.

– Korábban sok sikeres rendezvényünk volt, kiállítások, író-olvasó találkozók, konferenciák. Mindig hittem a rendezvények közösségteremtő erejében. A járvány ellenére a biztonsági előírások betartásával mégis megrendeztük például a Miskolcon élő néprajztudós, Viga Gyula szerkesztésében Pácinról megjelent tanulmánykötet bemutatóját, a Kultúrházak Éjjel-nappal rendezvényt. Elmaradt a családi nap és a térség legnagyobb kulturális rendezvénye, a Bodrogközi Napok, melyre a szomszédos szlovákiai magyar településekről is mindig sokan érkeztek. Nem rendezhettük meg a Mágócsy Kupa Nemzetközi Kerékpárversenyt sem, melynek fővédnöke dr. Hegedűs Csaba birkózó olimpiai bajnok. Ezekre a kiemelt rendezvényekre készülnénk az idén is.

Az említett verseny névadója a település ékessége, a Mágócsy-kastély – tettük hozzá.

– Valóban, ez a pompás reneszánsz épület Pácin koronaékszere, amelyet egy határon átnyúló nyertes pályázat segítségével fejleszthetünk, és amely az elmúlt években tíz–tizenötezer látogatót vonzott. Argentínából, Brazíliából és az Egyesült Államokból is érkeztek vendégek. A Bodrogköz e turisztikai látványossága miatt is várjuk a járvány végét, szeretnénk újra fogadni a látogatókat a kastélyba és a községünkbe is – zárta gondolatait Gégény Zsuzsanna.

(A borítóképen: Gégény Zsuzsanna, Pácin polgármestere)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában