vendéglátószektor

2021.02.07. 07:00

Csak fáziskéséssel dönt Veres Pál a mentőövekről

Újabb jelentős kormányzati támogatás a vendéglátósoknak, az önkormányzat is mellé tesz valamit.

20210128 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Kormányrendelet meghosszabbítása illusztráció.

Fotó: Ádám János

A miskolci Fidesz– KDNP frakciószövetség tavaly októberben sürgősségi indítványként javasolta a balliberális többségű közgyűlésnek: a kormányzati támogatások mellett az önkormányzat is vegye ki a részét a krízisben lévő vendéglátószektor megsegítéséből.

Mint arról beszámoltunk, Nagy Ákos, a Fidesz frakció vezetője már akkor azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak van mozgástere az ügyben, hiszen sok vendéglátóipari vállalkozás az önkormányzatnak fizet bérleti díjat az éttermi célú helyiségekért és közterület-használati díjat a teraszokért, a személytaxi szolgáltatást végző vállalkozások pedig úgynevezett drosztdíjat fizetnek az önkormányzatnak. A Fidesz–KDNP frakció már akkor azt kérte, hogy az önkormányzat segítsen többet a vendéglátósoknak és a taxisoknak.

A Veres Pál polgármester által vezetett közgyűlés októberi ülése még napirendre sem vette a javaslatot. Most több mint három hónap késlekedéssel az önkormányzat már tett lépéseket, ám az igazi segítséggel addig vártak, hogy újból csak a kormánynak kellett intézkedni.

Február 1-jétől május 31- éig az önkormányzati vagy állami ingatlanokban működő éttermek, kávézók üzemeltetőinek nem kell bérleti díjat fizetniük – jelentette be tegnap a kormány. Ez a jelentős kedvezmény Miskolcon havonta több száz ezer forintot jelenthet egy-egy étterem vagy kávézó esetében: ennyi marad a bérlőknél, ami segít nekik átvészelni a válságot.

A fenti kormányzati intézkedéssel nagyjából egyszerre jutott eszébe a városvezetésnek a Fidesz–KDNP korábbi indítványa, és Veres Pál polgármester bejelentette: elengedik a teraszok bérleti díját visszamenőlegesen januártól egészen december 31-éig.

Hollósy: rendezzék a parkolóbérletek ügyét!

– Napról napra jelenti be Miskolc baloldali városvezetése a Fidesz–KDNP korábbi gazdasági javaslatait a járványhelyzet kapcsán – mondta az Északnak Hollósy András, a Fidesz–KDNP frakciószövetség szóvivője. – Nem vitás, hogy a járvány időszakában a vendéglátósok nehéz helyzetbe kerültek, ezért őket támogatni kell. A szóvivő hangsúlyozta: a teraszok díjainak elengedése fontos gesztus, de sokan vannak, akiknek egyáltalán nincs teraszuk. Számukra és a többiek számára most is a kormány nyújtotta az igazi segítséget, amivel május 31-éig eltörölte az éttermi helyiségek bérleti díját.

– Több hónapos csúszással ugyan, de mégis elérte a városvezetés ingerküszöbét az általunk kezdeményezett javaslatcsomag – folytatta a szóvivő. – De még sok minden nem teljesült, Ilyen például a parkolóbérletek érvényességének meghoszszabbítása a veszélyhelyzet időtartamával.

(A borítóképen: Négy hónapig nem kell bérleti díjat fizetniük)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában