okoszerbra

2021.01.20. 19:00

Villogó fénnyel figyelmezteti az autósokat az okoszerbra

A 35-ös úton több helyen van, de sokan nem tudják, hogyan is működik az okoszebra.

Szaniszló Bálint

20200423 Sajószöged fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Okos zebrává alakították az Ady Endre úton, a művelődési ház előtti gyalogátkelőhelyet.

Fotó: Ádám János

Tiszaújvárosban már évek óta találkozhatunk okoszebrával, és az utóbbi időben Sajószögeden is feltűntek a 35-ös út településen átvezető szakaszán, amely baleseteiről vált híressé. Kiderült azonban, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mitől is okos egy okoszerbra.

Az okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED-prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra. A rendszer csak akkor lép működésbe, amikor a zebrán ténylegesen áthalad a gyalogos.

Oszlopok vezérlik a jelzést

Az okoszebrarendszer keretében az út két szélén – megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopokat helyeznek el. Az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Amikor az érzékelők bekapcsolnak, egy vezérlőegységen keresztül jelzést adnak az útburkolatba helyezett aktív LED-lámpáknak, ezzel megállásra figyelmeztetve a gépjárművezetőket. Ez a jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten. Így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt. A rendszer célja, hogy az adott gyalogátkelőnél a járművezetők számítsanak rá, hogy ha villog a LED, akkor gyalogosátkelés történik és meg kell állniuk. A technológia folyamatos fejlesztésével az érzékelők műszaki megoldásai változhatnak. A rendszer működése természetesen hálózati csatlakozást igényel.

Kevesebb lehet a baleset

A baleseti statisztikák szerint a gyalogosokat érintő közúti balesetek, nagy százalékban a kijelölt gyalogátkelőkön következnek be. A gyalogosvédelmi rendszer célja, hogy hatékonyan megelőzze és csökkentse az így bekövetkezett baleseteket.

A sajószögediek nagy vívmánynak tartják az okos­zebrákat és többségük úgy véli, hogy nagyban csökkent a balesetveszély azóta, amióta ilyenek működnek a településen. Korábban rendszeresen történtek balesetek a sajószögedi gyalogátkelőhelyeknél. Ennek egyik oka, hogy a 35-ös úton közlekedők sok esetben csak nehezen lassítanak le a lakott területen kívül érvényes óránkénti 90 kilométeres sebességről a lakott területen belüli kötelező 50-re. A megengedettnél nagyobb sebesség esetén a gyalogátkelőhelyhez közelítve megnő a féktávolság.

Fokozott figyelemmel

Többször is előfordult, hogy a zebrára lelépő gyalogost ütött el egy megállni nem képes gépjármű. Saját testi épsége érdekében minden gyalogosnak jobban kell ügyelni, mikor lép le az úttestre, de a figyelem fokozottan érvényes az autósokra. Őket segítik az okoszebrák.

(A borítóképen: Okoszebrává alakították Sajószögeden, az Ady Endre úton, a művelődési ház előtti gyalogátkelőhelyet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában