autósiskolák

2021.01.20. 20:00

Videókkal gyakorolt a tanulóvezető

Az online felkészülés hátrányait akkor érzik az oktatók, amikor beül a tanulóvezető az autóba.

Kiss Daniel

Fotó: Kozma István

Megbomlott a járvány előtti egyensúly az autósiskolákban. Tóth Tibor, a Tóth Autósiskola iskolavezetője elmondta: egy évvel ezelőtt jellemzően fele-fele arányban jelentkeztek náluk a diákok online és személyes oktatásra, most körülbelül kétharmaduk otthon sajátítja el az ismereteket.

– A gyakorlati oktatás során tapasztaljuk az online oktatásból adódó hiányosságokat. Őszintén szólva nem örülök ennek – folytatta Tóth Tibor. – Hagyományos tanár-diák viszonyban jelen van például az azonnali kérdés-válasz, magyarázatmegadás, melynek fontossága akkor derül ki, amikor a diák beül az autóba – magyarázza Tóth Tibor. Átlagban plusz 10 órát jelenthet ez a hátrány a diák számára, mert sok mindent az oktatónak kell elmagyaráznia az autóban az iskolavezető szerint.

A koronavírus-járványból adódóan az autósiskolákban a korlátozott létszám mellett a máshol már megszokott maszkviselés, rendszeres fertőtlenítés és távolságtartás is alakítja az oktatás módját. A gyakorlati órák alatt maszkot kell viselnie a diáknak és oktatójának, ahogy a vizsga ideje alatt is. Megtudtuk: minden tanuló után fertőtlenítik az autók kezelőszerveit – kormányt, kilincset, sebességváltót – az oktatók, miután kiszállt a diák az autóból.

– A rendőrök egyébként büntetnek, mert vannak, akik nem megfelelően hordják a maszkot. Ez a tömegközlekedésen, utcán, boltokban is előforduló probléma, de mi nagyon figyeljük a helyes maszkhordás betartását – tette hozzá az autósiskola vezetője.

A napokban fog gyakorlati vizsgát tenni Dózsa Gergely, aki szerint nem okozott különösebb nehézséget a járvány abban, hogy megtanuljon vezetni.

Maszkban és kesztyűben

– Az elméleti vizsgán maszkot kellett hordanunk, az elsősegélyvizsgán pedig kesztyűt is – mesélte Gergely. – Elméletin szeptemberben voltam. Furcsállottam, hogy mások által is használt érintőkijelzőkön kellett bejelölni a válaszokat. Persze addig el sem kezdődhetett a vizsga, míg mindenki le nem fertőtlenítette a kezét.

Elmondta: sokat kellett várnia, míg belefoghatott a gyakorlati órákba az elméleti vizsga után.

A vizsga előtti izgalomról mesélt még nekünk. – Az internetre feltöltött videókkal próbáltam gyakorolgatni a vizsgaútvonalakat. Ebben kisebb nehézséget csak az jelentett, hogy az Y-híd körüli építkezés miatt egy vagy két vizsgaútvonal is megváltozott, így azt csak az oktatóval tudom memorizálni.

(A borítóképen: A tanulóvezetők különleges körülmények között gyakorolnak és vizsgáznak)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában