légszennyezettség

2021.01.02. 08:30

Veszélyes lett a levegő Sajószentpéteren

Megnőtt a légszennyezettség a szálló por miatt néhány megyénkbeli településen is.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Sajószentpéteren veszélyesnek minősítették a levegőt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján pénteken közzétett térkép szerint. Putnokon, Kazincbarcikán egészségtelen, Miskolcon pedig kifogásolt a levegőminőség a magas szállópor-tartalom miatt.

Ami nem túl jó hír, hogy az előrejelzésben azt írták: az érintett településeken az elkövetkező napokban nem várható jelentős változás a levegő minőségében.

Négy kategóriában

A levegőhigiénés index rendszere egyébként négy kategóriát tartalmaz. Az első az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen, a negyedik a veszélyes minősítés. A Nemzeti Népegészségügyi Központ korábban felhívta a figyelmet, hogy a légszennyezők közül a kis méretű aeroszolrészecskék (szálló por) bírnak a legjelentősebb egészségkockázattal, rövid távon elsősorban légzőszervi tüneteket okoznak, továbbá növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. Az érintett településeken fontos a helytelen fűtési módok alkalmazásának visszaszorítása, a szilárd tüzelést alkalmazók lehetőség szerint száraz tűzifát tegyenek a tűzre – kérték.

(A borítókép illusztráció!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában