vízkereszt

2021.01.06. 19:30

Lapátra tehetjük, de akár újra is hasznosíthatjuk a karácsonyfát

Pénzbírságot is kaphatunk, ha nem a megfelelő helyre rakjuk a lecsupaszított fenyőt.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

A hagyomány szerint január 6-án, vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfát, megfosztva ezzel korábbi pompájától. Sokan eleve cserepes élő fenyőt választanak, hogy az ünnepeket követően kiültethessék a kertbe. Akinek erre nincs lehetősége, annak mindenképp a szeméttároló konténer mellett kell elhelyeznie a leszedett fát, figyelve arra, hogy ne akadályozza a gyalogosokat, az úttesten való parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát sem.

Felhívtuk a szemétszállító cég, a BMH Nonprofit Kft. miskolci ügyfélszolgálatát, ahol megtudtuk, magánszemélyek esetében a megszokott ürítési napokon, a társasházakban lakók fáit pedig hétvégi időpontban szállítják el vízkereszt után, de a hulladékudvarokban is átveszik díjmentesen a kidobásra ítélt darabokat.

A korábbi években hallhattunk olyan extrém esetekről, hogy többen – lustaságból adódóan – az ablakon keresztül, az utcára dobva próbáltak megszabadulni a fenyőfától, azonban ezt a módszert mindenképp el kell kerülni, hiszen rendkívül balesetveszélyes, illetve komoly pénzbírságot is vonhat maga után, ha valaki nem a leírtaknak megfelelően helyezi el a fát a hulladéktárolók mellett. Köztisztasági szabálysértés esetén a helyszíni bírság 5000 forinttól 50 000 forintig terjedhet. Feljelentés következtében azonban a hatóság akár 300 ezer forintra is büntetheti az elkövetőt.

Bár a fenyőfa magas gyantatartalma miatt kitűnő tüzelőanyag, nem ajánlatos otthon elégetni, mivel a gyanta károsítja a kazánokat, kályhákat és a kéményeket, nem beszélve az égetésből származó füst környezetszennyező hatásáról.

Új feladatot lát el

Akinek van kertje vagy földje, érdemesebb az újrahasznosítást választani, hiszen rendkívül sok dolgot készíthetünk az ünnepi fából.

Például talajtakaráshoz igénybe vehetjük a hosszú ágakat, ezekkel védve azokat az évelő növényeket, amelyek érzékenyek a fagyos időre. A komposztnak is remek alapot adhatnak a vékonyabb ágak, amire ezek után felhalmozódhatnak a konyhai maradékok, növények, levelek. Ha a kisebb darabokra vágott ágakat a kertben lévő ágyásokba helyezzük, a lebomlásig kellemes fenyőillatot árasztanak, majd lebomlást követően humusszal gazdagítják a talajt.

Végezetül pedig a veteményezéskor is jól jöhet, a borsó például kifejezetten kedveli, ha fenyővel dúsított földbe vetjük.

(A borítóképen: Egyre gyakoribb látvány lesz a következő napokban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában