Határozat

2021.01.06. 19:00

Könnyebbé válik a családfakutatás

Digitalizált formában is hozzáférhetők lesznek a polgári anyakönyvek két éven belül, ezzel megkönnyítve a kutatók dolgát.

Kiss Daniel

Fotó: ÉM

Családtörténeti Kutatóközpont jön létre a Magyar Nemzeti Levéltár keretein belül legkésőbb 2022. március végéig. A napokban megjelent határozatból kiderül: Félmilliárd forintot szán a kormány az 1895 és 1980 között keletkezett összes állami anyakönyv levéltárban őrzött másolatainak digitalizálására is.

Hiánypótló lépésnek tartja ezt a döntést a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE), a hazai családfakutatók önálló szakmai szervezete. Az egyesület tagjai ugyan nemcsak Magyarországon belüli családi szálak felkutatását végzik, hanem a határokon túli kapcsolatokat is, de ez a tervezett digitális adatközpont jelentősen felgyorsíthatja majd a kutatók munkáját – olvasható közleményükben.

Az otthon kényelméből

Kevésbé lesz így időigényes munka a felmenők kutatása, ugyanis innentől nem kell feltétlenül levéltárakba látogatnia az adott kutatónak, érdeklődőnek. Megyénkben ez a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárának miskolci, alsózsolcai és sátoraljaújhelyi kutatótermeit jelentené, ahol a járvány miatt jelenleg korlátozott nyitvatartás van érvényben.

Nem végeznek genealógiai kutatást a levéltár dolgozói – hangsúlyozza a megyei levéltár –, ez nem a feladatuk, viszont kötelességük felvilágosítást, tájékoztatást adni az érdeklődőknek, hogy milyen – a kutatás témájába vágó – forrásokat őriznek, ezeknek milyen a rendszere, és milyen feltételek mellett végezhető maga a kutatás. Ennek érdekében részletes tájékoztatót tettek közzé honlapjukon azok számára, akik belevágnának ebbe a keresésbe.

A családtörténeti kutatásokat jelenleg magának az érdeklődőnek vagy megbízottjának kell elvégeznie a levéltárban. A leendő kutatóközpont esetében bár virtuális térben, de hasonlóan fog működni a kutakodás: a kutatások módszertani támogatása ingyenesen vehető majd igénybe. Emellett viszont nem kell külön genealógiával foglalkozó vállalkozásokhoz fordulnia annak, aki nem tudna hosszú órákat vagy napokat szánni erre a feladatra, de mégis többet szeretne megtudni a származásáról. A határozat értelmében a nemzeti levéltár Családtörténeti Kutatóközpontja térítés ellenében ezt is el tudja majd végezni helyettünk.

– A MACSE fontosnak tartja, hogy a családtörténeti kutatás témája kormányzati fókuszba kerül – mondta Reichner Péter, az egyesület ügyvezető elnöke. – A kormányzati támogatás felgyorsíthatja a családfakutatáshoz szükséges történelmi adatok, magyar vonatkozású anyakönyvek digitális elérhetőségét. Ezáltal nemcsak elősegíti a magyar vonatkozású családi történetek összeállítását, hanem az új nemzedéknek kézzelfogható alapot teremt a családi múlt megismeréséhez – nyilatkozta az elnök. A 2022. március 31-ig létrejövő kutatóközpont célja lesz a családtörténeti források feltárása, digitalizálása és az azokhoz való ingyenes hozzáférés biztosítása is. Maga a digitalizálás a tervek szerint két éven belül, 2022. december 31-ig meg fog történni – derül ki a kormány határozatából.

(A borítóképen: Ilyen egy családfa-ábrázolás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában