Tudományos tanácskozás

2021.01.31. 14:00

Jogi szemüveggel a koronavírus

Digitális fogyasztóvédelem és az adataink védelme – mindegyik olyan téma, amely a koronavírus-járvány kapcsán került előtérbe a Magánjogot Oktatók Egyesületének országos konferenciáján.

Nyikes Zita

Mário Certicky

Fotó: Vajda János

Jogi szemüveggel nézték oktatók, hallgatók, gyakorló jogászok a járványt a „Covid–19 és egyéb kihívások a magánjogban” címmel megrendezett online tudományos tanácskozáson, amelynek szervezésében részt vállalt a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának több oktatója, dr. habil. Barta Judit elnök, a Kereskedelmi Jogi Tanszék vezetője, dr. habil. Barzó Tímea alelnök, a Polgári Jogi Tanszék vezetője és dr. Certicky Mário titkár, a Kereskedelmi Jogi Tanszék tanársegédje.

Tudományos fórum

A Magánjogot Oktatók Egyesülete (MOE) 2009-ben alakult, legfőbb küldetése, hogy a magánjoghoz kapcsolódó egyetemi oktatókat, a joggyakorlat szakembereit, az egyetemek doktori iskoláinak hallgatóit összefogja. Emellett a jogászok részére szakmai fórumot teremt, emeli a jogtudomány és a jogászképzés társadalmi megbecsülését. Az egyesület évente országos konferenciát szervez tagjai számára, amelynek 2020. évi állomása volt a mostani. A tudományos tanácskozás központi témája a koronavírus-járvány volt. A 28 elhangzott előadás is mutatja, hogy nemcsak magánéleti és közéleti kérdés a járvány, hanem jogtudományi problémákat is felvet.

Megnőtt az adatéhség

Dr. Certicky Mário, a MOE titkára lapunknak elmondta, hogy ő az adatkezelés kérdései a pandémia idején témában tartott előadást.

– Fel kell hívni az adatkezelők és adatalanyok adatvédelmi tudatosságának erősítésére a figyelmet. Ez azt jelenti, hogy például a járványhelyzet során a társadalom információ iránti „éhsége” megnőtt, ehhez pedig szükségessé vált a korábbi adatkezelésekhez képest eltérő irányú adatkezelés. A digitális oktatás, a home office, a kérdőívek, a lázmérés mind-mind adatkezeléssel járó folyamatok, amelyek sok esetben adatvédelmi szempontból felkészületlenül érték a társadalmat – fogalmazott az egyesület titkára.

A Kereskedelmi Jogi Tanszék munkatársa a munkáltató-munkavállaló relációjában felmerő adatkezeléseket hangsúlyozta.

– Előfordul, hogy a munkáltató olyan adatokat kér vagy tud meg, amelyek a munkavállaló magánéletéhez tartoznak, például családi kapcsolatai, családi helyzete, és döntései során ezeket jogosulatlanul felhasználja. Nehéz megtalálni a munkaviszonyból eredő kötelezettségek és a magánélethez való jog, illetve a személyes adatok védelméhez való jog közötti egyensúlyt – összegezte dr. Certicky Mário.

Különleges kínálat

Érdekességként említette még az egyesület titkára, hogy olyan kérdésekre is keresték a választ: elháríthatatlan oknak, azaz vis maiornak tekinthető-e a Covid–19, vagy hogy a koronavírus-járvány hogyan befolyásolta a digitalizációt. Érthető okból választották témaként az előadók a szülői felügyelet és a szülő-gyermek közötti kapcsolattartás járvány idejére vonatkozó vizsgálatát, a betegjogok és a pandémia kérdését, valamint a házasság és a járványból adódó esetleges „konfliktusok” jogi vonzatait.

(A borítóképen: Dr. Certicky Mário: fel kell hívni a figyelmet az adatvédelmi tudatosságra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában