Miskolc

2021.01.12. 11:30

Hiteltelen képekkel a kórházról és hiteltelen információkkal

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház cáfolja Hadházy Ákosnak a járóbeteg-ellátás összeomlásáról szóló híresztelését.

Forrás: ÉM

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban készült, üres kórházi folyosót ábrázoló képekkel illusztrálta Hadházy Ákos független képviselő azt a vasárnapi bejegyzését, amely – állítása szerint – a hazai egészségügy összeomlására bizonyíték. Mint írja: „Látszólag ezek az üres folyosókról készült képek az eddigiekhez képest semmitmondóak, pedig a valóságban ezek a legijesztőbbek és legkifejezőbbek számomra. A küldő (mármint az a személy, akitől a képet kapta – a szerk.) szerint ugyanis hétköznapi „csúcsforgalomban” készültek az elmúlt héten a miskolci szakrendelőben. Drámai összehasonlítani egy két évvel ezelőtti, ugyanabban az épületben készült képpel.”

A képviselő szerint az általa közölt, ismeretlen forrásból származó fotókon „a betegek hiánya mindennél jobban bemutatja, hogy az egészségügyi ellátás gyakorlatilag az összeomlás szélén van vagy össze is omlott. A kormány nem tudta fenntartani a normál betegellátást, miközben a szakemberhiány miatt a koronavírus-fertőzött betegek ellátásában is súlyos gondok voltak.”

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, Révész János a képviselő nyilvános híresztelését cáfolva hétfőn az Észak-Magyarországnak hangsúlyozta: „a járóbetegek ellátása a jelenleg hatályos járványügyi védekezésre vonatkozó szabályoknak megfelelően történik, ennek alapján minden olyan beteget, aki sürgősségi ellátást igényel, mert életveszélyes állapotban van, vagy el nem látása maradandó egészségkárosodást okozna, soron kívül és azonnali hatállyal ellát kórházunk. A szakrendelések előjegyzés alapján, folyamatosan működnek.”

Révész: a szakrendelés működik

Jelen pillanatban is mintegy 173 szakrendelést üzemeltetnek, a kórház pedig számos plusztelefonvonalat biztosít ahhoz, hogy a betegek megkapják a szükséges információt a rendelések időpontjáról, módosult helyszínéről. Révész János a független országgyűlési képviselő közleményével kapcsolatban a hiteles tájékoztatás fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint írta: az a folyosórészlet ugyanis, amelyet a képviselő megjelentetett a közösségi oldalán, egy olyan épületben készült, amelyet a Covid–19 járványügyi védekezés céljára különítettek el. Ennek megfelelően az ott található járóbeteg-részlegeket lezárták a fertőzésveszély elkerülése érdekében, az ottani szakrendeléseket pedig egy másik épületbe helyezték át, ahol zavartalan a rendelés. Az Észak-Magyarország a témában szakértő jogász állásfoglalását kérte arról, hogy meddig mehet el egy országgyűlési képviselő egy intézmény, személy vagy szervezet működésének bírálatában, ha nem első kézből származó információt oszt meg, és arra alapozva állít, híresztel a valóságnak nem megfelelő tartalmakat? Veszélyhelyzetben valótlan hírek terjesztése esetén felvethető-e a képviselői mentelmi jog felfüggesztése? Amint kérdéseinkre megkapjuk a válaszokat, a témára visszatérünk.

(A borítóképen: Covid–19-ellátás a járóbeteg-ellátó központban Miskolcon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában