nagy hideg

2021.01.19. 19:00

Életbe lépett a vörös kód a mínuszok miatt

Különleges eljárási renddel igyekeznek megvédeni a rászorulók életét a nagy hidegben.

Fotó: Bujdos Tibor

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban éjszakánként mínusz tíz fok alá csökken a hőmérséklet, de napközben is mínuszokra lehet számítani. Az átlagnál hidegebb időre tekintettel ezért életbe léptette a vörös kód protokollt a szociális ellátó szervezeteknél Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Hajléktalanokat be kell fogadni

A vasárnap déltől kedden 10 óráig tartó különleges eljárási rend lényege, hogy ebben az időszakban valamennyi bentlakásos intézménynek be kell fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalanellátó rendszer már nem tudja fogadni őket. A rendelkezéssel kapcsolatban a tárcavezető Facebook-posztjában úgy fogalmazott: „A téli hidegben a pihenés és a melegedés lehetőségét kereső hajléktalan emberek számára a szociális intézmények korlátok nélkül biztosítják az életük és testi épségük megóvásához szükséges ellátást.”

Az elmúlt hétvégén, péntektől vasárnapig mintegy öt százalékkal nőtt a menedékkeresők száma a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete Hajléktalangondozó Központjában, ezzel elérték kapacitásuk 90 százalékát – tájékoztatott Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető. Továbbra is mindenkit fogadnak, akik hozzájuk fordulnak, akár vendégágyakat is be tudnak állítani, hogy a kemény fagyok idején senkinek ne kelljen az utcán éjszakáznia. Az éjjeli menedékhelyen a koronavírus-járvány idején sem korlátozzák a felvételt, de hozzátette: a lehetőségeikhez mérten igyekeznek elkülöníteni az újonnan érkezőket. A szakember a korábbi évek tapasztalataira hivatkozva úgy gondolja: a téli ellátást keresők számában lényeges emelkedés már nem valószínűsíthető. Megerősítette ezt vasárnap délután a megyei rendőr-főkapitányság ügyeletvezetője is, aki elmondta: kihűlésveszélyes helyzettel vagy hajléktalanok segítésével kapcsolatos ügyben egy esetben sem kellett intézkedniük a hétvégén.


Most nem volt lezárás

A bükki sí- és szánkópályákat az elmúlt hétvégén is rendőri felügyelet mellett közelíthették meg a kirándulók.

Bár szombaton és vasárnap sokan keresték fel a téli sportolásra alkalmas területeket, most nem volt szükség arra, hogy az autóforgalom elől lezárják a Bánkút felé vezető utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában