Covid-19

2021.01.05. 14:00

A negatív teszt biztonságot ad

Volt olyan iskola, ahol a dolgozók fele elment a hétvégi szűrésre.

Hegyi Erika

Szeged 2021.01.03. pedagógusokat tesztelnek ( covid / koronavírus ) a Kormányhivatal épületében fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Forrás: MW

Újra jelentkezhettek ingyenes és önkéntes koronavírus-szűrésre a pedagógusok és a nevelési-oktatási intézményekben dolgozók. A tesztelés az elmúlt hétvégén történt, ezúttal nem az intézményekben, hanem a megye 12 szűrőpontján.

Néhány iskolában és óvodában érdeklődtünk, milyen volt az érdeklődés a tesztelés iránt.

Tíz pedagógussal

Beidek Endre, a Göncruszkai Talentum Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója lapunknak elmondta, a pedagógusok és dolgozók fele vett részt a tesztelésen. Encsre kellett menniük, a legközelebbi szűrőpontra. Főleg azok vállalták az újabb szűrést, akik idősebbek, valamilyen krónikus betegségben szenvednek vagy valamelyik családtagjuk tartozik a veszélyeztetett csoportba. Így a pedagógusok és dolgozók fele vett részt a mostani a hétvégi mintavételen. A munkavállalók másik fele viszont már átesett a fertőzésen, tehát ők már védettnek számítanak.

– Mindannyian felelősen gondolkodunk, hiszen nálunk már december elején és közepén volt egy fertőzéshullám. Fontosnak tartottuk, hogy mindenki egészségesen kezdje a téli szünet után a tanítást. A mostani tesztelésen egyébként senkinek nem lett pozitív a tesztje, ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a szünetben mindenki otthon volt, és igyekeztek a pedagógusaink betartani a járványügyi szabályokat – jelezte az igazgató.

Hozzátette: december közepén a 16 pedagógusokból 6 beteg lett, és ha még egyvalaki megfertőződik, nem tudták volna megoldani az oktatást. Olyan napok is akadtak, amikor az óvodából ment át az iskolába egy-egy pedagógus helyettesíteni, hogy minden osztálynak legyen felügyelete. Így kihúzták a téli szünetig, de nem volt könnyű.

– Reménykedünk, hogy rövid időn belül helyreáll a rend, hiszen már hazánkban is elkezdődött a koronavírus elleni oltás. Egyetlen kollégám van csak, aki nem szeretné magát beoltatni – jegyezte meg az igazgató.

Nem mentek

A parasznyai Pitypalatty-völgyi Csicsergő Óvoda pedagógusai és dolgozói nem vettek részt a hétvégi, önkéntes szűrésen, tudtuk meg Kovács Katalin óvodavezetőtől. Ebben az intézményben 4 óvodapedagógus, 2 dajka és 1 konyhai kisegítő dolgozik. Az első körben 4 dolgozót szűrtek, mert nem mindenki vállalta, de hiányzó is volt.

A pedagógusok és dolgozók fele vett részt a hétvégi mintavételen – Beidek Endre

– Egy kolléganő lett beteg korábban, ő novembertől otthon van. Már rendelkezik egy negatív teszttel, most várja a másodikat. Valószínűleg ő sem az óvodában kapta el a vírust, hiszen akkor mások is betegek lettek volna. Jelenleg senkinek nincs tünete, a gyerekek decemberben sem voltak betegek, és most is egészségesek. A szülők közül egy édesanya teszteltette magát, de amíg nem érkezett meg az eredmény, a kislányát sem hozta óvodába. Végül a teszt eredménye negatív lett – sorolta az óvodavezető.

Mint fogalmazott, a kisebb településeken nem terjed olyan gyorsan a vírus, mint a nagyvárosokban. Parasznyán egy-két családról tud, akik elkapták a fertőzést, de ők is enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget.

Felelősen

Beszéltünk az egyik miskolci általános iskola egyik tanárával is. Kérte, a nevét ne írjuk meg, mert egyébként nem nyilatkozhat. Mint mondta, ő az első körben is kérte a tesztet, és most is elment a mintavételi pontra.

– Kötelességemnek érzem, hogy ne veszélyeztessem se a kollégáim, se a tanítványaim egészségét. Még nem estem át a fertőzésen, így fontosnak tartottam, hogy negatív teszttel menjek a téli szünet után tanítani. A koronavírus sajnos magától nem fog elmúlni, csak akkor lélegezhetünk fel, ha már az emberek többsége védetté válik. Addig pedig fontos az óvatosság, hiszen nem lehet tudni, hogy kinél milyen tüneteket vált ki a vírus. Van, aki meg sem érzi, mások pedig kórházba kerülnek, rosszabb esetben lélegeztetőgépre. Minden kollégámnak azt ajánlom, hogy amikor lehetőség van rá, menjen el tesztelésre, és ha lesz elég vakcina, oltassa be magát – ajánlotta a pedagógus.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól szerettük volna megtudni, hogy megyénkben hány pedagógust teszteltek a hétvégén, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

(A borítóképen: A téli szünet végén, az elmúlt hétvégén szűrték országszerte a pedagógusokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában