Interjú: Csöbör Katalinnal

2021.01.22. 13:15

A fejlődés első számú motorjává válik Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Borsod-Abaúj Zemplén megyében minden adott ahhoz, hogy az eddigieknél is több fejlesztést indítsanak útnak.

Szaniszló Bálint

Fotó: ÉM

Az elmúlt esztendő mindannyiunk számításait keresztülhúzta, és valamennyiünket új feladat elé állított. Ezúttal Csöbör Katalint, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselőjét kértük fel, értékelje a 2020-as esztendőt. Kíváncsiak voltunk, mit tud felmutatni egy rendkívüli év után, hogyan értékeli a megye és a nagyvilág helyzetét ezekben a válságos időkben, illetve arra is rákérdeztünk, hogy nem tart-e a vakcinától.

Keveset lehet önt látni az országos médiában…

Engem a miskolci és borsodi emberek választottak meg. Nyilván jelentős szerepe volt megválasztásomban pártom népszerűségének, de nem listán, hanem egyéni képviselőként jutottam az Országgyűlésbe. A választóktól közvetlenül kapott felhatalmazás a hitem szerint arra kötelez, hogy a helyi ügyeket képviseljem. Feladatom az országos politikai térben az, hogy Miskolcot és Borsod-Abaúj-Zemplént helyzetbe hozzam. Információt, forrást, támogatást, lehetőségeket hozzak ide azért, hogy az itt élő, sokszor lebecsült emberek bizonyíthassák: mi is képesek vagyunk nagyot alkotni.

Így ez egy kicsit ködös. Mondana példákat?

Menjünk a témákon végig csak a közelmúltból. Például a közösségi médiában elérhető videókban tájékoztatást adtam a koronavírus miatt kialakult helyzet legfontosabb kérdéseiről: mit tegyen az, aki érzi magán a koronavírus tüneteit, milyen segítséget kapnak a kormánytól a vendéglátóhelyek és a szállodák, illetve hogyan lehet igénybe venni a digitális oktatáshoz felajánlott ingyenes internetet. Az élet egy teljesen új helyzet elé állított bennünket kötelességemnek éreztem, hogy pontos információkkal segítsem a borsodiakat a mindennapi nehézségek között.

Az emberek tájékoztatása mellett mit tud felmutatni az elmúlt hónapokból?

Miskolcon a legfontosabb, amire most igazán büszke vagyok, hogy harminc évi várakozás után végre sikerül megépíteni az Y-hidat. Ennek elkészülte jelentősen meg fogja könnyíteni az ott lakók életét. Nemrég többlettámogatást sikerült elérnem ehhez, amiből egy alternatív útvonal és a kerékpáros-forgalom fejlesztése is megvalósulhat. A legfrissebb beruházások közül szeretném megemlíteni, hogy újabb autóipari cég települ Miskolcra, a Chervon Auto, ami 138 új munkahelyet hoz létre 2022-ig. A Patec Precision Kft. 71 új munkahelyet tud biztosítani. Az új munkahelyek mellett rendkívül fontos most, hogy megőrizzük a régieket. Ezért is örülök, hogy sikerült tető alá hozni, hogy a kormány versenyképesség-növelő támogatási programjában 15 vállalkozás kapjon kormányzati támogatást olyan beruházásokhoz, amelyekkel meg tudják védeni a náluk dolgozó emberek munkahelyét. Ezenkívül közreműködtem, hogy az Avas szálló gazdára találjon, megújuljon és a miskolci emberek közösségi terévé legyen többek között. Néhány nappal ezelőtt pedig Palkovics László miniszter úrral megállapodtam, hogy a 80 éve példa nélküli hadiipari fejlesztésekből Borsod-Abaúj-Zemplén és Miskolc is részesül.

Szerencsém van végigkísérni olyan nagy fejlesztéseket is, amelyek elindításában valaha szerepet vállaltam. – Csöbör Katalin

Legutóbbi mit jelent a gyakorlatban?

A magyar állam szuverenitásának része, hogy képes legyen megvédeni magát. Ezért fontos, hogy legyen saját hadiipara. Ezen túl: a hadiipari innováció, a kutatás és fejlesztés mindig az élvonalban járt. Ráadásul NATO-tagságunk is előírja, hogy nemzeti össztermékünk két százalékát védelmi célokra kell fordítanunk. A magyar kormány ennek megfelelően – pótolva az elmúlt évtizedek mulasztásait – nemzetünk védelmi képességét megerősítette. Ennek része az a hadiipari fejlesztés, amelyből térségünk idáig nem részesült. Pedig ez technológiát, tudást, munkahelyeket és jelentős bevételt hozhat. A képviselő dolga biztosítani, hogy a miskolci és borsodi emberek részesüljenek ebből az óriási lehetőségből.

Ez még csak elmélet...

Az viszont gyakorlat, hogy a hetekben felkutatjuk azokat az embereket, vállalkozásokat, intézményeket, melyek alkalmasak arra, hogy részesei lehessenek a fejlesztésnek. A térségben minden adott ahhoz, hogy az eddigieknél is több fejlesztést indítsunk útnak. Hiszem, hogy Borsod a fejlődés motorjává válik!

Tegyünk egy kitekintést Borsod-Abaúj-Zemplénből. Az Európai Uniót egyre több jogos kritika éri. Lát még perspektívát a tagságban?

Mint minden szervezet, az Európai Unió is állandó változásban van. Ez ma már nem az a szervezet, ahová 2004-ben beléptünk. Ebből azonban nem az következik, hogy ki kell lépjünk belőle. Épp ellenkezőleg, tennünk kell azért, hogy jobbá tegyük. A költségvetési vétónk is arról szólt, hogy éltünk a szerződések adta jogainkkal és – legalábbis egy döntés erejéig – a normalitás útjára sikerült terelni az európai döntéshozatali folyamatokat. Sokan szeretnék, ha a később csatlakozott államok nem zavarnák meg a „régiek” játékát. De bennünk viszont kell legyen annyi büszkeség, hogy ugyanazon a pályán ugyanazokat a játékszabályokat használjuk és kiálljunk a saját érdekeinkért.

Gyakran azonban úgy tűnik, hogy Brüsszelben nem sokan osztják a magyar kormány nézeteit.

Azt azért egy pillanatra se felejtsük el, hogy a V4-es összefogás akkora súlyt képvisel gazdasági erő és össznépesség alapján is, hogy megkerülhetetlen szereplővé nőtte ki magát az elmúlt évek uniós vitáiban. Orbán Viktor pedig a közös érdekek mentén sikeresen tartotta egyben az egymástól eltérő politikai oldalhoz tartozó országokat. Az a politika nem lehet sikeres, amely azt várja, hogy Brüsszelből irányítsák. Nem! Mi magunk vagyunk Európa, a többiekkel együtt, régiekkel és újakkal, Európát egyenlő felekként magunk is alakítjuk. És ne feledjük! Magyarország mindig is meghatározó erőt képviselt Európában, Trianon előtt különösen. A magyar államiság régebbi, mint sok Nyugat-európai állam. Az 1568-as tordai törvényben mi foglaltuk törvénybe először a szabad vallásgyakorlást. 1956-ban puszta kézzel és benzines palackokkal támadtuk a kommunizmus képében ránk törő szovjet csapatokat. Joggal várjuk el ugyanazt a tiszteletet Magyarországnak, amit mi is megadunk mindenkinek.

Mi a helyzet az Egyesült Államokkal?

Rémülettel tölt el az az erőszak, ami az amerikai elnökválasztást övezte. Előbb felhergelték a fél országot a Black Lives Matter mozgalommal, majd jöttek a választások körüli gyanús ügyek és az új elnök beiktatása körül elszabadultak az indulatok. A választási kampányokban használt új és újabb eszközök kifejlesztésére ott költenek a legtöbbet, ahol a legnagyobb a tét: a világ vezető hatalmának elnöki székéért folytatott versenyben. Ezek az eszközök azonban néhány év alatt megjelennek az európai kampányokban is. A hazai ellenzék pedig eddig sem riadt vissza semmilyen eszközt igénybe venni annak érdekében, hogy felhívja magára a figyelmet.

Engedjük el a nagypolitikát. Hogyan érinti önt a világjárvány?

A Covid-járvánnyal kapcsolatban a legfájóbb az, ahogyan a hétköznapjaink változnak meg. Nehéz megszokni, hogy nem látom az emberek arcát, nem értem, hogy mit mondanak és bosszant, hogy egy barátoknál eltöltött estét hozzá kell igazítani a 8 órai kijárási korláthoz. Anyukámmal való találkozásaim is tele vannak szorongással, hiszen akárhogy is vigyázok, nem tudhatom, hogy mikor hozom haza én magam a vírust. Az emberi kapcsolataink megszokott rendje teljesen felborult, és hosszú távon ez kikezdheti a közösségeinket is.

Oltáspárti vagy oltásellenes? Megbízik a vakcinákban?

A járvánnyal szemben folytatott küzdelem legfontosabb eszköze az oltás. Senkinek nem jut eszébe megkérdőjelezni a kisgyerekeknek beadott oltások értelmét, de valamiért vannak, akik kétséget akarnak kelteni a Covid elleni oltás értelmében. Nem is értem azokat, akik azt mondják, hogy nem bíznak a magyar hatóságok, a hazai szakemberek véleményében, pedig az európai hatóságok is nemzeti szervezeteket kérnek fel bármely vakcina engedélyeztetése során. Globalizált világunkban ma már az oroszok és a kínaiak is ugyanazokat a szakmai előírásokat követik mind a gyártás, mind a tesztelés során, és az AstraZeneca „oxfordinak” nevezett vakcinája is Indiában készül. Az oltás pedig nemcsak saját védelmünkről szól, hanem környezetünk iránt érzett felelősségünkről is!

Végezetül, mit vár 2021-től?

A választások előtti utolsó teljes év mindig a legnehezebb. Egyfelől nagyon durva kampányra számítok. Másfelől meg minden politikus azt szeretné, hogy minden folyamat, amit elindított, a választásokig sikerre jusson. Én abban az előnyös helyzetben vagyok, hogy a körzet legtöbbször megválasztott képviselője vagyok. Így nekem nem csak 3-4 éves projektjeim vannak. Szerencsém van végigkísérni olyan nagy fejlesztéseket is, amelyek elindításában valaha szerepet vállaltam, mint például a kassai autópálya, a miskolci elkerülő, vagy most az Y híd. Jó érezni azt, hogy az emberek és a vállalkozók is stabil pontként számítanak rám. Politikai szimpátiától függetlenül mindenki megkeres, ha úgy gondolja, hogy én tudok segíteni. Tudják, hogy minden kapcsolatomat igénybe veszem, ha a borsodiakat kell képviselnem.

Itt most muszáj egy pillanatra túllépnem a kérdés adta keretek közül. Kriza Ákos polgármester halálával egy fontos szövetségest veszítettünk el. Sokan szerették felnagyítani kettőnk vitáit. És valóban sokszor különbözött a véleményünk, de soha nem volt kétség egyikünkben sem afelől, hogy mindketten a miskolciak érdekében végezzük a munkánkat. Részvétem a hozzátartozóknak, legyen neki könnyű a föld! Köszönöm Veres Pál polgármesternek, hogy – félretéve minden korábbi politikai csatát – méltó módon búcsúztatja a korábbi polgármestert.

(A borítóképen: Csöbör Katalin: Miskolcon a legfontosabb, amire büszke vagyok, hogy harminc évi várakozás után végre sikerül megépíteni az Y-hidat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában