Gyűjtés

2020.12.26. 14:00

Többtonnányi adomány érkezett

Kihívást jelent a humanitárius szervezeteknek a karácsonyi időszak. Az idei koronavírus-járvány pedig tovább nehezítette a dolgukat.

Kiss Daniel

Fotó: Ádám János

Ebben az időszakban megsokszorozódik az adománykérők száma – mondja Grubert Roland, a Vöröskereszt megyei igazgatója. – Az ünnepek alatt így kiemelkedően fontosak az olyan programok, amelyeken tartós élelmiszert, illetve tisztítószereket gyűjtünk. Egy példa rá a „Mikulásgyár” akció volt, mely több héten keresztül az Auchan üzletlánc közreműködésével zajlott. Megyénkben ez két bevásárlóközpontot érintett, ahol több mint 1200 kilogrammnyi adomány gyűlt össze. Hasonló akció keretében gyűjtöttünk adományt a Penny Markettel együttműködésben is, itt közel két tonna tartós élelmiszer és tisztasági szer gyűlt össze Borsod-Abaúj-Zemplénben.

A sok ezer kilogramm adomány körülbelül háromezer nélkülöző családhoz jutott el karácsonykor a megyében. Emellett a pénzbeli segítség is elengedhetetlen a Vöröskereszt megyei igazgatója szerint, ezáltal valósulhat meg például a miskolci hajléktalanokat gondozó központ népkonyhai szolgálatának munkaszüneti napokra való kiterjesztése is.

– A személyes adománygyűjtés mellett az önkormányzatok és különböző cégek felajánlása is jelentős segítség – teszi hozzá Grubert Roland. – A céges adományozás érezhetően megnövekedett, így juttattunk megyénkben 500 élelmiszeres dobozt a Mészáros Csoport felajánlásából is a rászorulóknak.

Sok akció elmaradt

A miskolcit leszámítva hét irodával rendelkezik a Magyar Vöröskereszt megyénkben, melyek mind folyamatos osztással járultak hozzá az ünnephez.

A járvány tette rendhagyóvá az ünnepi készülődést: a különleges helyzet miatt elmaradt a „Szeretet Sütigyár”, a hagyományos adventi vásárral együtt. Más években ezen 600-800 ezer forint is összegyűlt – ez az összeg most kiesett.

Más módokon is érinti a járvány a Vöröskereszt működését. Grubert Roland szerint egyrészt csökkent az adminisztráció, az adománykérőknek például nem kell aláírniuk átvételi elismervényeket. Emellett viszont alkalmazkodniuk kellett a vírus terjedését megelőző intézkedésekhez, így szigorúan tartják a maszkviselési szabályt. A rászorulók egyeztetett időpontra érkeznek hozzájuk, hogy ne alakulhasson ki tömeg.

(A borítóképen: A Vöröskereszt szerdán is osztott élelmiszert Miskolcon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában