E-matrica

2020.12.20. 07:00

Több biztonság az autópályán

Ingyenes balesetbiztosítás jár az e-matrica mellé.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Jelen járványhelyzetben nem árt minél szélesebb körben elkerülni a tömeget, az esetleges fertőzés veszélyét. Ugyanakkor van jó néhány vásárlás, tennivaló amit a határidők miatt nem halaszthatunk. Egyik ilyen az érvényes autópálya bérlet beszerzése, amelyet eddig többnyire a benzinkúton tehettünk meg. A díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes e-matricával lehet igénybe venni, aminek a beszerzéséről még a felhajtás előtt gondoskodni kell. Ha ez nem történt meg, az e-matrica megváltását sürgősen, a díjköteles úthálózatra való felhajtástól számított 60 percen belül pótolni kell.

Az autópálya matrica online vásárlásának számos előnye van: sorban állás nélkül vásárolhatunk a nap bármely szakában, ezzel is csökkentve az elkerülhető fizikai érintkezések számát, elektronikus formában értesítést kaphatunk a matrica érvényességének kezdetéről és végéről, amivel minimalizáljuk a véletlen figyelmetlenségből adódó bírságok esélyét.

Bónus szolgáltatás

A gyors és kényelmes vásárláson felül most az autópálya matrica mellé az e-AutopalyaMatrica oldalán az üzemeltető és egy biztosító társaság együttműködésének köszönhetően minden vásárláshoz ingyenes balesetbiztosítás jár. A biztosítás ténylegesen díjmentes és a megkötést követő 6. hónap utolsó napjáig szól, ezt követően minden kötelezettség nélkül megszűnik. Az e-matrica mellé igényelhető balesetbiztosítás bármilyen baleset bekövetkeztekor érvényes, nem csak az utakon elszenvedett sérülésekre vonatkozik. Az e-AutopalyaMatrica az egyetlen olyan online felület, ahol a vásárlók díjmentes biztosítást kötve gondoskodhatnak biztonságukról. Az oldalon kötelező regisztráció nélkül vásárolhatunk, fizethetünk bankkártyával vagy átutalással is. Flották számára is kényelmes megoldás: az ügyintézés nagyobb járműpark esetén is egyszerű, hiszen a vásárlás egyösszegű átutalással intézhető.

Tudnivalók

Egymás utáni e-matrica vásárlása esetén mindig pontosan meg kell határozni a felhasználási időpontokat, vagyis a jogosultságok érvényességének kezdetét. A jogosulatlan úthasználat elkerülése érdekében a vásárláskor mindig ellenőrizni kell az ellenőrző szelvényen a rendszámot, a felségjelet, a díjkategóriát és az érvényességi időt. Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként.

Lényeges változások 2021-től

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint: pótdíj-maximalizálás a jelenlegi háromhoz képest már két eset után is megengedetté válik. Új pótdíjamnesztia 180 napos ügyintézéssel, hat pótdíjnak megfelelő összeg ellenében mentesít a felhalmozódott, akár több százezer forintos követelés megfizetése alól. Jogosulatlan úthasználat miatt kiküldött felszólítás kézhezvétele után a jövőben az éves matrica utólagos megváltásával kerülhetik el a pótdíjfizetést.

Díjkategóriák

A gépjármű díjkategóriáját a forgalmi engedélyben, vagy egyéb járműokmányban a hatósági bejegyzések (járműkategória, megengedett legnagyobb össztömeg, szállítható személyek száma) alapján kell meghatározni. U díjkategória: a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek vontatmánya.

D1 motoros kategória

Motorkerékpár díjkategória.

D1 kategória

Ebbe a kategóriába tartozik a motorkerékpár, illetve a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, – a személygépkocsi vezetőjét is beleértve – legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak vontatmánya.

D2 kategória

A D2 kategóriába tartozik a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi, amely 7 főnél több személy szállítására alkalmas, valamint a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi és lakóautó.

B2 kategória

Az autóbuszok tartoznak ebbe a kategóriába.

U kategória

A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi (utánfutó). Ha a D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó jármű olyan pótkocsit vontat, amely az U kategóriába tartozik, a pótkocsira megváltandó jogosultság megváltható a vontató járműre is.

Érvényességi idő

Heti jogosultság: érvényes a vásárló által megjelölt kezdő időponttól és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig. Havi jogosultság: érvényes a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónap (számát tekintve) ugyanazon napjának 24. órájáig. Ha nincs ilyen nap a lejárat hónapjában, akkor a hónap utolsó napjának 24. órájáig.Éves országos jogosultság: érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Az éves matrica az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot. Éves megyei jogosultság: éves, területi alapú matricatípus a D1M, D1, D2, B2 és U kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható. Egy járműre több megyei e-matrica is váltható. Érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultságéval. Hatálya a megye közigazgatási határán túl, a díjköteles útszakaszon haladva, a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességéről a nemzetiutdij.hu oldalon tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában