Sub Rosa

2020.12.04. 20:00

Nyitásra vár a titkok kávézója

A színház szomszédságában, a volt Képcsarnok helyén Sub Rosa néven várja majd a vendégeket a kávézó és galéria.

Nagy-Hankó Krisztina

20201126 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Képcsarnok bezárása után két, miskolci vállalkozó Sub Rosa Cafe néven kávézó néven kávézó, kiállító helyet alakítótt ki a főútca épületben.

Fotó: Ádám János

A név eredete történelmi vonatkozású, leginkább „titkos találkozót” jelent, de az már nem titok, hogy két miskolci összefogásával, családi vállalkozásban készült el és vár nyitásra a hely. A Sub Rosa logóját egy helyi képzőművész, Gregovszki Gábor készítette.

Nyitás helyett zárás

Gyakorlatilag egy-két nap választotta el őket attól, hogy a kávézót a vendégek elé tárják, amikor jött a hír, hogy be kell zárni minden vendéglátóhelyet. Nem érte őket meglepetésként, számítottak rá, hiszen figyelték a világban zajló eseményeket – mondta Madaras Péter és Kiss Roland, az üzemeltetők. Próbálták úgy felfogni, hogy még maradt idejük az apró simításokra, a tökéletesítésre. Ami a vendégeknek nem tűnt volna föl, de nekik megoldandó feladat volt – jegyezte meg Roland. Lokálpatriótaként már régóta szeretett volna Miskolcon egy olyan helyet létrehozni, ahol a negyvenes korosztály minőségi elvárásainak megfelelő színvonalon szolgálhatja ki a vendégeket – mondta Péter. Eddig nem volt meg a megfelelő helyszín hozzá. Mindketten hisznek a tömegvonzásban és a minőségi vendéglátásban. Miskolcnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a belváros vonzó legyen akár a külföldiek számára is, ha még több színvonalas kávézó és étterem nyílik majd.

Egy véletlen folytán tudták meg, hogy bezárt a Képcsarnok, és ezután kezdtek el gondolkozni a lehetőségen, hogy mi lenne, ha ide álmodnák meg elképzeléseiket. Végül kivették a bérleményt.

Védett elemek

Akkor szembesültek vele, hogy valójában mi rejtőzik a rengeteg beépített szekrény mögött, amikor elkezdték bontani, ami hetekig tartott. A falakat is újraépítették, a csöveket, vezetékeket designelemekkel tüntették el – tudtuk meg. Vannak olyan építészeti elemek az ingatlan belső terében, amelyek eleve védettek és továbbra is megvédendőek, hiszen iparművészeti alkotások. Ezek a lépcső, a korlát, a két oszlop, a csillár, de még a bejárati ajtó kilincse is. Ezeknek a hangulatához próbáltak a belső tér kialakításakor igazodni. A gyönyörű elemek meghatározták a berendezés színeit és formáit. A bontás közben, ahogyan nyílt a tér, fokozatosan alakult ki az elképzelés, hogy hogyan is nézzen ki az enteriőr. Világossá vált, hogy lakberendező segítségét kérik, akit Juhász Erus személyében találtak meg – mondta Roland.

Mohazöld belső

A közös munka gyümölcsöző végeredményt hozott. Az eredetihez köthető art deco hangulatot tükrözik a bútorok, a tapéta, a kiszolgálópult és egyéb dekorációs kiegészítők. A zöld mély árnyalatai és az arany dominálnak, finom anyagok és letisztult formák jellemzik a berendezést. A falak új burkolatot kaptak, de az eredeti vörös mészkő padlót meghagyták, mert az pontosan a patinás épülethez illik, bár az még egy kis állapotfrissítést, impregnálást igényel – tették hozzá az üzemeltetők. Amiben szintén egyetértés volt, az a sok zöld növény, amelyek helyet kaptak a kávézóban. Szerettek volna kicsit eltérni az átlagostól, néhol emiatt alárendelték a designnak a funkciókat – emelte ki Roland. A hely különlegességét adja az is, hogy a jövőben szeretnének teret adni alkotóknak, a tehetség kibontakozásának. Ebben az a kiállítótér is segítségükre lesz, amely az épület emeletén, a hátsó részen van és egyelőre üres. Ez funkcióját tekintve eredetileg is galéria volt. Ide képzőművészeti tárlatokat, fotókiállítást, de közéleti programokat, rendezvényeket is terveznek majd. Érezték

azt az elvárást a művészetkedvelő miskolciak részéről, hogy megmaradjon a hely ilyen irányú funkciója – hangsúlyozta Péter.

(A borítóképen: A gyönyörű elemek meghatározták a berendezés színeit és formáit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában