Oktatás

2020.12.07. 15:30

Megújult körülmények közé

Újra meghirdette diaszpóraprogramját a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Az anyaországtól távol élő magyar kötődésű családok gyerekei számára létrehozott és egyszer már meghirdetett programot idén a koronavírus-járvány lefékezte, de most ismét várják az érintettek jelentkezését – közölte Nagy-Baló Csaba, az intézmény igazgatója. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája híres arról, hogy nagy figyelmet fordít a határon túli magyar közösségek felé. Ennek megfelelően több mint félszáz kárpátaljai, felvidéki és erdélyi diák tanul az intézmény évszázados falai között jelenleg is. Idén év elején azonban a távolabbi, tengerentúli vagy nyugati országokban élő, az úgynevezett diaszpóra fiataljai számára hirdetett programot az iskola, amelyet a koronavírus-járvány meghiúsított.

Akkoriban is megírta az Észak-Magyarország: 34 megférőhelyet biztosít erre a célra a közel 500 éves iskola. A képzés első évét a gimnáziumban most is folyó két tanítási nyelvű oktatás tapasztalataira alapozva, azt megfordítva a magyar nyelv ismeretének elsajátítására és a felzárkóztatásra fordítják. A 2. és 3. évben a diákok tudásának egy szintre hozása a cél, az utolsó két évben pedig felkészítik a tanulókat a magyarországi érettségi vizsgára, de lehetőség lesz nemzetközi érettségi megszerzésére is. A hétvégi szakkollégiumi rendszerben a külföldről érkező diákoknak lehetőséget biztosítanak a magyar kultúra legfontosabb elemeinek elsajátítására, a családi környezet biztosítása érdekében pedig létrehoznak egy úgynevezett patrónus keresztszülői hálózatot, amely keretében az otthonuktól távol élő diákok egy második gondoskodó családot kaphatnak.

Új nyílászárók és tető

Most októbertől újra várják a jelentkezőket a 2021/2022-es tanévre; a tavalyi érdeklődők közül többen már jelezték is, hogy ismét élnének a lehetőséggel. Nagy-Baló Csaba igazgató elmondta, ebben a kérdésben egyeztettek partnerükkel, a Nemzetpolitikai Államtitkársággal is.

Közben felújítások is zajlanak az intézményben. Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a nyílászárócseréket hamarosan befejezi a kivitelező, és jelenleg a tetőhéjazat cseréje folyik. Reményeik szerint a nyári szünetben a Sárospataki Református Kollégium – ami egyben a gimnázium – udvarának a felújítása is megtörténik. Hozzáfűzte azt is: folyamatban van az ország első tornatermeként ismert, a nemrég felújított Iskolakertben található épület felújításának előkészítése. Ehhez a szükséges engedélyek megérkeztek, és remélhetőleg januárban-februárban hozzá tudnak kezdeni a kivitelezési munkához. Ugyancsak a tervek között szerepel egy új uszoda építése. Terveik szerint mindkét beruházás a Tokaj-Zemplén fejlesztési program keretében valósul majd meg.

(A borítóképen: Wáberer György, az intézmény öregdiákja, támogatója, Nagy-Baló Csaba, Búzásné Nagy Gabriella igazgatóhelyettes és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a diaszpóraprogram bejelentése után.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában