Szendrő

2020.12.29. 17:30

Mattolják a leszakadást

A diákok bemutathatták, miben léptek előre a programnak köszönhetően.

Pap Gyula

Több diákjának sakk tudását tudta fejleszteni a Szendrői Református Általános Iskola egy elnyert uniós pályázatnak köszönhetően. Az intézmény a korábbi években több körzeti és megyei sakk döntőn is eredményesen szerepelt, így „A hazai és határon túli sporttehetségeket fejlesztő tehetséggondozó programok támogatása, Sakktehetségek a Szendrői Református Általános Iskolában” című pályázat segítségével egy már meglévő tudást tudott továbbfejleszteni a programban részt vevő három tanuló. Az elnyert összeg 750 ezer forint.

Foglalkozások sorozatán vettek részt a diákok, ahol fejlesztették az alapkompetenciáikat, segítették a sporttehetség kibontakozását, de cél volt az is, hogy a szociokulturálisan hátrányos helyzetű fiatalok az élet más területein, tanulmányaik során is sikereket érjenek el. Ehhez egyebek mellett a koncentráció, a memória fejlesztésére, a tudatos tervezés elsajátítására, a kreativitás kiszélesítésére van szükség. A sakk megtanít ugyanakkor arra is, hogyan elemezzük gyorsan a helyzeteket, hogyan döntsünk gyorsan a meglévő ismeretek függvényében.

Bemutatót tartottak

Érdekessége volt a programnak, hogy az abba bevont tanulók bemutató foglalkozásokat tartottak a pályatársaiknak. Ezeken megismertették velük nemcsak a sakk szabályait, de annak fortélyaiba is beavatták osztálytársaikat. A projekt ideje alatt szülői workshopot is tartottak, ahol a diákok bemutathatták, miben léptek előre a programnak köszönhetően. Nagyon népszerűek voltak a sakkpartik is, amin a sakk szakkörös diákok vettek részt.

– Reményeik szerint a programmal elértük, hogy a bevont tanulók fejlődését látva még többen érdeklődnek majd a sakk iránt. Úgy gondolom, a három diákunk jó példával járt elől – fogalmazott Kujan Szabolcs, aki 2016. óta vezeti a Szendrői Református Iskola sakkszakkörét. – Már most is azt tudom mondani, hogy egyre többen érdeklődnek a sakk iránt. Azon kívül, hogy tudásommal magam is igyekszem fejleszteni őket, „külső” szakembereket is sikerült bevonnunk. Benke András lelkipásztor mellett Galkó Tibor versenybíró, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Sakkszövetség főtitkára is segítette a munkát. Megkeresésünkre több alkalommal is eljött az iskolába, szakmai tudásával támogatja a sakkszakkör működését, a háziversenyek megszervezését, lebonyolítását, és eszközökkel is segítette már a diákjaink fejlődését. De a pályázat is lehetővé tette az eszközbeszerzést: három elektromos sakkórával, laptoppal és sakkpalota referenciaiskolai alapcsomaggal is gazdagodott az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában