Ízvilág

2020.12.09. 19:00

Karácsonykor még népszerűbb

A hal húsának ára nem, népszerűsége viszont nőtt a karácsony közeledtével.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

A magyarok tradicionális karácsonyi ételeinek egyik alapanyaga a hal, talán ennek köszönhető, hogy ebben az időszakban fogyasztjuk a legnagyobb mennyiséget az egyébként egészséges húsból. A halfogyasztás éves átlaga azonban hazánkban nem túl kiemelkedő.

Ugyanaz az ár

Káposzta Zsolt, a Búza téri halszaküzlet munkatársa szerint két éve ugyanazon az áron árulják termékeiket, azok nem emelkedtek az ünnep közeledtével sem.

– Az évközihez képest a forgalom jelentősen megnő karácsony előtt, az idei viszont visszafogottabb az előző évekhez képest, érezhető a járványhelyzet az eladásokat illetően. – Továbbra is a ponty és a folyami harcsa a legkedveltebb, de a busát, törpeharcsát, kárászt is szívesen veszik. Az apróbb halakból általában alaplé lesz, a nagyobbakat pedig különféle módokon ízesítik, sütik-főzik. Hazai halakat értékesítünk, melyek lassan 40 éve ugyanattól a termelőtől érkeznek. Mindig élve kapjuk meg az árut, helyben dolgozzuk fel, így biztosíthatjuk a vásárlót a minőségről, frissességről – emelte ki Zsolt.

Az árak változatlanságát Rieger Ágnes, a Lillafüreden található pisztrángtelep tulajdonosa is csak megerősíteni tudta. – Többen keresik a halat az ünnepek előtt, nálunk viszont szinte egész évben egyenletes a forgalom. Továbbra is népszerű a pisztráng, annak a füstölt változata, valamint a ponty – tette hozzá Ágnes.

Béla és felesége rendszeresen fogyasztanak halat, leginkább a pontyot és pisztrángot részesítik előnyben, tapasztalataik alapján előbbi is csak akkor ízletes igazán, ha nincs úgynevezett pocsolyaíze.

– Halsütödékből szoktuk vásárolni, ahol szakszerűen konyhakészre tisztítják, ha nem ehetjük meg helyben, akkor hazavisszük és a saját otthonunkban sütjük meg – mesélte a házaspár.

Noémi bár nem szereti az ízét, náluk karácsonykor rendszeresen készül halászlé, valamint rántott formában is az asztalra szokott kerülni – osztotta meg lapunkkal.

– Leggyakrabban a környező településekről vagy piacon megvásárolva szerezzük be, de nemegyszer fordult elő, hogy megyén kívül jutottunk hozzá az áruhoz. Egyébként szüleim éves szinten körülbelül kétszer készítenek halas fogást, tudom, ez csekély mennyiség, de nincs többre igényük – folytatta a fiatal lány.

Júlia úgy emlékszik, hogy gyerekként egyáltalán nem volt jellemző a karácsonyi halfogyasztás a családjukra. Mivel nem számított közkedvelt alapanyagnak, így édesanyja nem is fektetett nagy hangsúlyt az elkészítésére. – Mivel tudom, hogy a rendszeres halfogyasztás rendkívül egészséges, igyekszem vele többször kísérletezgetni. Én ritkán készítem, ha lehetőségem nyílik rá, étteremben kóstolok meg egy-egy fogást – mondta.

(A borítóképen: Káposzta Zsolt szerint nem változott a hal ára)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában